CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 177dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki. Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców
Kuchnia w oparach
Jabłecznik z połówkami jabłek 248Do zrobienia tego jabłecznika zmotywowała mnie spora ilość jabłek, jaka zalega w piwnicy. No może zalega to złe określenie, ale wiecie co mam na myśli;) Trzeba
Smaki Na Talerzu
Pyszne ciasto ze śliwkami 423Sezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemonki – cytrynowe ciasteczka 222Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam lata temu, jednak na wydrukowaniu receptury się skończyło. Ja mam w domu prawdziwych łasuchów, na weekend ciasto zawsze być musi, a
Smaki Na Talerzu
Orzechowa szarlotka 233Kiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie dość
Smaki Na Talerzu
Ciasto krówka 375Jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak
Smaki Na Talerzu
Krajanka pomarańczowo-migdałowa 204Wiele sobie po tej krajance obiecywałam i chyba te oczekiwania mnie pokonały. Pomarańczy w postaci nie przetworzonej niestety jeść mi nie wolno, ale tak tęskniłam za
Smaki Na Talerzu
Staropolska ściągawka wigilijna 245zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się
Tradycyjna Kuchnia
Tort marchewkowy 219przekroić na dwa krążki. Ciasto jest dość wilgotne. • Położyć jeden krążek na tortownicy, posmarować kremem i przykryć drugim krążkiem. Należy to robić ostrożnie, bo ciasto jest kruche, najlepiej delikatnie zsunąć krążek. • Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. • Posypać wiórkami czekoladowymi i schłodzić
To co kocham
Ciasto Pleśniak z czerwoną porzeczką 212Ciasto wyśmienite w swej prostocie. Cudownie łączy słodycz ciasta z kwaskowatością porzeczek. Idealne do popołudniowej kawy :) Zapraszam! Pleśniak z czerwoną porzeczką Składniki: 3 jajka 1/2
Tagebuch po polsku
Masz babo placek! ..z rabarbarem :) 201Dzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na
Wiszniówka
Ciasto siekane ze śliwkami 196To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i do tego pyszne. Moja siostrzyczka robi je często z różnymi owocami. Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać
Kuchnia Pokoleń
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 292szlakami i posługiwać się przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże
W kuchni Karmel-itki
Ciasto "Krówka" 693Ciasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak
Słodka Strona
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 391Tarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto
Słodka Strona
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 487świątecznej. Ich wykonanie daje naprawdę dużo radości, wystarczy kilka foremek o świątecznych kształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno chętnie przyłączą się do pracy i zdobienia. Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto chowamy do lodówki, na około 2 godziny. Jeśli chcemy przyspieszyć proces możemy włożyć je na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Mania Gotowania
Brytyjskie kruche paszteciki 271jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na bazie mięska z kurczaka . Ten rodzaj pasztecików charakteryzuje się niezwykle kruchym i smacznym ciastem , jest delikatne i niesamowite . No i mają jedną wadę , ile bym nie zrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej ) duża kostka smalcu(...)użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem . Smacznego Post Brytyjskie kruche paszteciki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Goodfood luty 2016 297przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie
greenscarf
Kruche ciasteczka jeżyki 281podałam przepis na idealne kruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki. SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże
Kto ugości moich gości?
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 204Przepis na to ciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone
greenscarf
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 250Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania na talerzyki, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i zawiera tylko kilka składników. Aaaa i zapomniałam dodać(...)płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
moj przepis na
Puszysty sernik 215puszysty serniczek - zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: kruchy spód: - 200 gram mąki pszennej - 150 gram masła - 80 gram cukru - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: - 1 kg sera białego z wiaderka - 1 budyń waniliowy - 5 jaj - 120 gram cukru - 180 gram masła - kilka kropli aromatu waniliowego Przygotowuję spód: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto wykładam na blaszkę i podpiekam
Wielopokoleniowo
Serowe ciasteczka z jabłkami 380łatwe do zapamiętania: na ciasto potrzebujemy tyle samo twarogu, sera i mąki. Możemy je dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek jabłuszka (np. posypanego cynamonem) i zapiekamy. To wszystko. Są przepyszne! Serowe ciasteczka z jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła(...)Wycinamy szklanką kółka. Na połowie każdego kółka układamy cząstkę jabłka i składamy ciasto – otrzymamy usteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto
Poezja smaku