Jest obłędna. Kozi ser i słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście od pana Roux. Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego) 3 - 4 figi 3 jajka 180 ml śmietany 18 % 20 g startego parmezanu sól morska, czarny pieprz
Sto kolorów kuchnimają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają. Składniki: na kruche ciasto: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. pozostałe składniki: 200 g ugotowanych na parze
Moniki SmakołykiSzarlotka na kruchym cieście z budyniem... Składniki:na blachę 20x30 800 g mąki u mnie tortowa 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 4 duże kwaśne jabłka cynamon cukier waniliowy' 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 750 ml. mleka Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą
NaKońcuJęzykaczasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak, jak robiły to nasze babcie. Spocić się przy zagniataniu drożdżowego ciasta, poczuć między pacami okruchy ciasta kruchego. Lubię też kroić i siekać - czasem mam wrażenie, że poradzę sobie z tym szybciej niż potrwa wyciągnięcie robota z szafki, złożenie i ustawienie na blacie kuchennym. Praca rąk daje
Chilli Czosnek i Oliwaresztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szczypta cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki śmietany
Z miłości do słodkościNiestety sezon na truskawki powoli dobiega końca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz
Z miłości do słodkościPyszna, kremowa tarta z delikatnym czekoladowym nadzieniem... Jedna z lepszych jaką miałam okazję zrobić;) Zrobiłam ją specjalnie na akcję Oczytani Kulinarnie, gdzie trzeba było przygotować przepis
Z miłości do słodkościRobiłam ciasto kruche i zostały mi same białka jajek. Na bezę czy małe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego
Smaczna Pyzasłodko, było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy
kolorowotorcikowoInna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej
RAROSSApiernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem
RAROSSAsklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy. Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas
RAROSSAJabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia
Moje domowe kucharzenieTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki
Moje domowe kucharzeniecukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec
Moje domowe kucharzenie