Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. (adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJedna z ulubionych potraw mojego męża. Niezwykle delikatne, kruche ciasto w połączeniu z brokułami, mozarellą i czosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł
Kulinarne Inspiracjetrochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-60 minut - jeśli ciasto kruche zacznie się za bardzo rumienić trzeba przykryć folią aluminiową. Ważne, żeby po upieczeniu zostawić przez 1-2 godziny sernik w uchylonym piekarniku. Później niech sytygnie w pokojowej temperaturze
Kulinarne Inspiracjenadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche minibabeczki (ja użyłam gotowych Dancake), można też zrobić samemu z przepisu na kruche ciasto szklanka mleka łyżka cukru pół opakowania cukru wanilowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej pół kostki masla owoce Przygotowanie Mleko, mąki, cukier i cukier waniliowy wymieszać w rondelku
Kulinarne InspiracjeKruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru
maniapieczeniamarchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około
Świat Domowej Kuchnijakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła 100 g cukru pudru
Domowa cukiernia EwyWesołych Świąt :) 50 dag mąki 28 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej
Takie tam pichcenieszklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę
Aga w kuchniczekam z kolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę
Aga w kuchniUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
Salonik smakówświadomość, że swój smak zawdzięcza w większości aromatycznym i świeżym grzybom, a nie jakimś moim magicznym zabiegom. Ale najważniejsze, że jest pysznie i ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule
Pełny talerzprażoną cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo dobrze, a ciasto miało ciekawy aromat i zapach cebulki. Cebulkę do farszu również podsmażyłam na smalczyku Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli
Pełny talerz