Składniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło lub margaryna, 150g jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 30g Składniki na kruszonkę mąka pszenna, 8 łyżek masło
Gotowanie moimi oczamiskładniki ciasto * 1 i 1/3 szklanki mąki * 1 jajko i 1 żółtko * 2 łyżki cukru pudru * 100 g zimnej margaryny Kasia z masłem * szczypta soli nadzienie
Mix smakuskładniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaKruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto
Trzeci talerzMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Mazurek jest najbardziej rozpoznawalnym, wielkanocnym ciastem. Może być domową zabawą dla rodziców i dzieci oraz wspaniałym dodatkiem na świąteczny stół. …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten keks różni się od tradycyjnego. Zamiast ciasta piaskowego jest ciasto półkruche. Dla mnie to zmiana na lepsze. Keks to …
My Blueberry Cornercukrem. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ugniatamy na jednolitą masę. Rozbijamy wałkiem ok. 10 minut (polega to na rozpłaszczaniu ciasta, następnie zwijaniu i znowu ubijaniu). Dzięki temu ciasto będzie kruche z bąbelkami. Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki, podsypując mąką, aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Ciasto najpierw kroimy na paski szerokości 3-4 cm, następnie tniemy
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki na około 30 sztuk ciasteczek:200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego 2
Świat Ciastaciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki. Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski
Kulinarne przygody GatityPyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (8 sztuk): 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
My Culinary ArtPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte
Kulinarny PamiętnikDelikatne, kruche babeczki z jabłkami Jabłuszka bardzo lubię a desery przygotowane z ich dodatkiem uwielbiam robić. Zapach jabłek z cynamonem unoszących się w domu kojarzy mi się z takim ciepłem i miłą atmosferą. Te babeczki były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :) Przepis prosty a jaki efektowny. :) Zapraszam... Przepis(...)Składniki: (około 15 babeczek) na ciasto: 130 g mąki 75 g masła 1 jajko 4 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia na nadzienie: 3 jabłka 5 łyżek wody 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek cukru brązowego ____________________________ cukier puder do dekoracji Wykonanie
Mój pomysł natortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36% 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki(...)termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Masa krówkowa: 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 1 łyżka mleka oraz: 25 g migdałów w słupkach Migdały uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Cukierki
maniapieczenia