przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:712/934)

Placki z cukinii - I wersja 226

posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczuSwietnym uzupelnieniem tego obiadowego dania jest salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 194

razem wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucic na omaczony blat i podzielic na 2-e porcje.Uformowac jak chalke tzn.z 3-ch czesci splatajajac warkocz,lub zrobic zwinac rulon z 2 kawalkow.Uformowane chalki ulozyc na blaszce wylozonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 163

Znacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 202

robota i wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 198

make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 138

temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka.Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory.Przedstawiony chleb jest wspanialy w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 191

nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 172

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 185

dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 202

ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow.gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grahamki- razowe bułeczki 158

miodu1 lyzeczka soli2 lyzki oleju1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego+2 lyzki mleka Wykonanie:wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia .Ciasto powinno podwoic objetoscwylozyc na mate wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 214

predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnejwyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura z wiśni - tradycyjna 144

gestym,slodkim syropie beda w zimie prawdziwym rarytasem w kazdej spizarni.Amatorow na te kwasne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu,ale na konfiture jako dodatek do nalesnikow,gofrow,ciast i deserow znajdzie sie juz znacznie wiecej. Dalam duzo mniej cukru niz nakazuje tradycja ,bo powinno sie wziac na 1 kg owocow- 1 kg cukru.Konfitura jest rownie udana i bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 186

puszki przed uzyciem dokladnie wyplukaccebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 197

suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać  na 2 predkości ,aż do ukazania się siatki glutenowejw międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki.Maksymalnie odcisnać sok.Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!