przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:716/934)

PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 432

Święta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 202

garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym, miodem i szczyptą soli.Wyrabiamy

Ostra na Słodko
Kandyzowana skórka pomarańczowa 210

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Muffinki jak choinki 211

Święta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami.  Polecam.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia 190

Składniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku.Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą

SMYKWKUCHNI
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 337

unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Amarantus Bio z kurczakiem z parowaru 250

wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." *  Tak jak wczoraj obiecałem, dziś danie dla mięsożerców :) co zresztą widać na załączonym wyżej obrazku :)Będzie i zdrowo i z mięskiem :) Czyli tak jak lubię najbardziej :)  Składniki

Parowar Faceta
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 300

drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem

Malinowe Pocałunki
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 261

pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób

peanutbuttermonster
Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie 296

Ciasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.Cykl wypieków słodzonych stewiąSkładniki na spód:150 g marchewki50 g wiórków kokosowych50 g płatków owsianych60 g mąki pszennej pełnoziarnistej40 g mąki ryżowej2 łyżki cukru trzcinowego1,5 łyżki stewii lub 1/3 szkl. cukru trzcinowego1/2 łyżki sody1/2 łyżki proszku

Czarnawisienka
Drożdzówki z makiem 180

Drożdzówki z makiem... a raczej mak z dodatkiem ciasta drożdzowego ;)Długo się do nich zbierałam, za długo.. są pyszne, piękne i proste w wykonaniu. Przepis oczywiście z Moich Wypieków ulubionego bloga wielu znanych mi osób. Choć u mnie wyszło 24 małych drożdzówek to w ciągu kilku minut połowy już nie było

Z butelką mleczka w tle
Chleb na zakwasie z lnem 197

odrobina słodu karmelowego startego w moździerzuWszystko wrzucam do miski, mieszam byle jak i przekładam do maszyny do pieczenia chleba, ustawiam 1,5 godzinny program do wyrabiania i rośniecia ciasta. Potem przekładam do formy obsypanej mąką razową, zostawiam na parę godzin do wyrośnięcia. Jak wygląda tak to wkładam do pieca.Najpierw max 10 minut w 250 stopniach, potem jeszcze 20-30 minut

Z butelką mleczka w tle
Prosty chleb na zakwasie 243

razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast

Z butelką mleczka w tle
Domowa masa makowa 195

wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik