Dzisiaj w szkole dzieci mają Andrzejki. Trzy dni temu na zebraniu (jako, że w Trójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec ok. 30 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrozkładamy na płasko, równomiernie słonecznik Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Jest świetnym dodatkiem do deserów lub ciast. Można go pokruszyć w drobne kawałki, albo w większe - w zależności od zastosowania Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNajprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :) NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy! Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciepłej wody 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comstopni Jajka z cukrem zmiksować do białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki na masę serową: 600 g twarogu śmietankowego
Przysmaki Karolkiuzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką
My Culinary Artpochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę. Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan
Moje Małe Czarowaniechciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba
Moje domowe kucharzenieCiasto szybkie i proste. Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił się
Wypieki i Rumieńcedrożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło. Krok 2 Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę
CoolinarniePLżółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek
noteskulinarnyfiga