przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:708/934)

Frittata con zucchine (z cukinią) 156

odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.  Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 330

wszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 173

BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 217

poprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Pancakes amerykańskie z masą kajmakową 237

Roztopić masło. Do miski wrzucamy: roztopione masło, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy oraz aromat. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Łyżką nakładamy surowe ciasto na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym.Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko,  dodać cukier, kakao

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 212

łyżki rumu 1 żółtko (ze sparzonego jajka)100 g wiórek kokosowychcukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 161

przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu

Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 233

układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Leniwe pierogi ruskie 237

zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać ze zrumienioną cebulką

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czekoladą 195

wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze

Kuchnia domowa Ani
Tort brzoskwiniowy 207

żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 175

zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szybkie gofry 279

szklanki mleka4 łyżki cukru (pudru)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mirabelkami 153

proszek, sodę i cukier).2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jogurt, jajka, olej).3. Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać.4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych).5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i jabłkami 304

pszennejniepełna szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mlekapół szklanki wody3 jajkasól, cukier do smakuolejek pomarańczowyFarsz:350 g białego seracynamoncukier2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania:1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku.3. Farszem

Kuchnia domowa Ani