Oponki z serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na konfiturę z kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam do siostry po przepis i do roboty! Wyszły idealne - choć może trochę mało kształtne, ale jak ma się małych pomocników to przecież nie można powiedzieć "wiesz co? teraz ciocia kilka zrobi, bo muszą być trochę
Kraina Tysiąca Smakówpolędwiczka - mój absolutny hit! Potrawa idealna. Jeśli dobrze zapamiętałam została przygotowana metodą sous vide, niestety raczej nie do odtworzenia w warunkach domowych. Hit numer 2 to jagnięcina. Przepis pojawi się wkrótce na blogu :) Przy każdej potrawie było słychać pełne zachwytu "ochy i achy" :) Równie pyszne były: Następnego dnia przygotowywaliśmy podobne potrawy sami. Niestety, jeśli chodzi o stylizację(...)efektownie, jednak mimo wszystko prezentuje efekty moich starań :) Może następnym razem uda mi się dostać na jakieś warsztaty właśnie z zakresu stylizacji potraw ? ;) Wkrótce możecie spodziewać się na blogu przepisów inspirowanych właśnie potrawami z warsztatów! PS. Pierwszy raz w życiu smakował mi szpinak! Czy to znaczy, że dorastam
Kraina Tysiąca SmakówPrzeglądając jakąś gazetkę w sklepie trafiłam na przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka
Kraina Tysiąca Smakówjestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;) Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić(...)kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - 200 g margaryny - niepełna szklanka cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego) - 1 łyżka kakao - margaryna i bułka tarta
Kraina Tysiąca SmakówIlość "białego" za oknem powoli się zmniejsza. To znaczy, że pewnie niedługo wreszcie pojawią się pyszne i świeże warzywa, a na blogu wzrośnie liczba przepisów na surówki ;) Tymczasem "sałatkuję" z tego co akurat znajdzie się pod ręką. Dziś na przykład pyszna i sycąca sałatka z makaronem i piersią z kurczaka. Smak zależy w dużej mierze od przypraw, ja używam(...)białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podsmażamy na dosyć dużym ogniu
Kraina Tysiąca Smakówszczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree . Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree, bo na blogu go nie ma?". Ano nie ma. Nie ma, bo jakość Lidla, którą zawsze chwalę(...)było widać, że zasuszone grzyby były robaczywe. A ja mam na tym punkcie bzika i zawsze dokładnie grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis. Składniki: - 8 plastrów schabu - 1 cebula - 200 g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 pęczka bazylii - 100 ml białego, wytrawnego wina - puszka pomidorów - 2 łyżki oliwy
Kraina Tysiąca Smakówstąd cały pomysł. Jeszcze parę pomidorków dla smaku i koloru i sałatka gotowa. Miała tylko jedną, ogromną wadę... zniknęła szybciutko w tajemniczych okolicznościach... Największą trudność przy pisaniu przepisu sprawia mi określenie liczby porcji... w tym przypadku połowę pochłonęłam sama na drugie śniadanie :) Więc równie dobrze można uznać, że były to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki(...)ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. W oddzielnym garnku gotujemy wodę na brokuła, dodajemy do niej łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy podzielonego na "różyczki" brokuła. Gotujemy
Kraina Tysiąca Smakówsię świetnie. Dzięki pomocy siostry, siostrzenic i sympatycznych organizatorów festiwalu wszystko udało się rewelacyjnie i szybko nakarmiłyśmy mały tłumek ludzi. Wydałyśmy około 50 porcji tortilli. Relacja z wydarzenia i przepis na domowe tortille jeszcze w tym tygodniu pojawi się na blogu . Tymczasem w ramach relaksu po takiej sobocie przeleżałam sobie dzisiaj z godzinkę w hamaku, pospacerowałam boso po łąkach, pogapiłam(...)się na sójkę i wreszcie miałam w stu procentach wolną niedzielę. No może pomijając wyrywanie chwastów w cudownie rosnących kalarepkach :) A teraz pora na przepis na pyszny i bardzo prosty truskawkowy koktajl. Najbardziej lubię go z mlekiem, ale oczywiście można też użyć jogurtu naturalnego czy maślanki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówzrobić? zjeść samo? A jak już spróbują to się krzywią i mówią, że takie to to bez sensu... Mam nadzieję, że są jednak wśród Was miłośnicy kalarepy i ten przepis przypadnie Wam do gustu. Pierwotnie zrobiłam (prawie) jak Biedronka przykazała, tylko w większej ilości, ale później postanowiłam dodać dwa ząbki czosnku, który dodał jej jeszcze odrobinę pikanterii ;) PS. Pierwszy(...)Koperek siekamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam zarówno do schabowego, jak i do potraw z grilla ;) Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo
Kraina Tysiąca SmakówPatrycji Wnorowskiej . Wyobrażasz sobie słodycze bez mleka, jajek, miodu, orzechów, kakao, cytrusów oraz chemii? To właśnie są najpopularniejsze alergeny, których niektóre maluchy muszą unikać. W książce znajdziesz przepisy na desery bez tych produktów - od cukierków po torty :) Książkę można kupić tutaj . Wszystkie przepisy i zdjęcia są autorstwa Patrycji, która jest również autorką bloga: Smakołyki
Kraina Tysiąca Smakówzagląda, pochwalę się więc i tutaj - w listopadzie dołączyłam do grona Przyjaciół Winiary. Oznacza to, że od czasu do czasu będę testować dla Was produkty tej marki w swoich przepisach :) Bardzo się cieszę, że tak duża firma doceniła mój blog i podjęła współpracę właśnie ze mną. A dziś mam dla Was pierwszy przepis, w którym postanowiłam wypróbować sos włoski. Normalnie
Kraina Tysiąca SmakówChciałabym udowodnić Wam i sobie, że nawet nie mając niezliczonej ilości foremek, można zrobić coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami
Kraina Tysiąca Smakówciasto, które dosłownie "rozsypuje się" w ustach. Odkryłam je właściwie jakiś rok temu i nie pamiętam nawet dlaczego nie upiekłam samego ciasta, a muffinki na nim wzorowane ( przepis tutaj ). I choć muffinki były pyszne, a samo ciasto kilka razy chciałam upiec, to zawsze jednak kończyło się na jakimś innym wypieku :) Przypomniałam sobie o nim przy okazji cyklu(...)Ciasta Świata" , więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony cukru i olejków aromatycznych , ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSernik z orzechową bezą - na delikatnym, kruchym spodzie, z pyszną masą serową Właściwie przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, bo jednak sporo rzeczy zdecydowałam się zmienić. Piekłam go dwa razy, pierwsza wersja bardziej była zbliżona do oryginału, z drobnymi zmianami. Drugą przerobiłam już całkowicie po swojemu. Bardzo lubię przepisy pani Ewy, jednak ten trochę mnie rozczarował, a zwłaszcza to jak ktoś
Kraina Tysiąca Smaków