przepis - 33114 przepisów (strona:875/2208)

Rumowe trufle. 204

Przepis na trufle bardzo długo czekał w kolejce na publikacje. Ale to chyba dziś jest najodpowiedniejsza na to pora.  Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze

Miksturownik
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 301

tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do:  Kuchenne love story ,  Make choco cake  i  Matka wariatka  z każdego z nich

Miksturownik
Andrzejki tuż za zakrętem... Ciastka z wróżbą! 230

Andrzejki tuż za zakrętem,   dlatego przypominam Wam przepis na Ciasteczka z wróżbą:  Chińskie ciasteczka z wróżbą A i pamiętajcie, że możecie już dodawać swoje zdjęcia używając przycisku Cook'd znajdującego się pod przepisem. insertCookd("d8a17f5ec599ebbef60f69bb2f0092d6

Miksturownik
Pasztet mięsno - warzywny. 190

Był już pasztet z przepisu mojej mamy.  Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane

Miksturownik
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 236

kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis znalazłam na stronie: Przepisy na ciasto, desery... i nie tylko

Miksturownik
Moje mango lassi. Jak wybierać mango. 183

kraju. Moja fascynacja trochę przygasła, ale miłość do indyjskiej kuchni pozostała. Będąc na warsztatach w restauracji Ganesh piłam pyszne mango lassi. Zatęskniłam za tym smakiem więc dziś proponuję Wam przepis z mojego starego zeszytu na ten smakołyk. Choć w oryginale używa się wody, ja zawsze używałam mleka. Mango, które znalazłam w sklepie nie było zbyt dojrzałe, ale nie powstrzymało mnie(...)wyjąć jak np. z awokado. Należy ją okroić. Do lassi zużywamy tylko te części mango, które nie mają włókien z pestki.  Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami i nie tylko, zapraszam na moją stronę

Miksturownik
Chrzan z jajkiem. 381

Obiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem. Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

Miksturownik
Cukier różany. 212

moim ogrodzie rośnie róża stulistna.  Niestety w tym roku nie ma zbyt wielu kwiatów... Ale wystarczyło ich na zrobienie aromatycznego cukru różanego. Przepis znalazłam w Trochę inna cukiernia W najbliższym czasie pokażę Wam kilka przepisów z wykorzystaniem tego cukru. Cukier różany. Składniki: 2 garści płatków pachnącej róży; 2 szklanki cukru; Płatki dokładnie oczyszczamy i pozbywamy się jasnych końcówek. Ucieramy

Miksturownik
Trochę inny eton mess 153

Potrzebujemy: Lody śmietankowe przepis znajdziecie tutaj Cukier różany przepis znajdziecie tutaj Dodatkowo: kilka bez 200 g truskawek łyżka miodu lipowego garść goździków alpejskich Połowę truskawek niezbyt dokładnie rozgniatamy. Drugą połowę kroimy w kostkę. Truskawki polewamy miodem i ostawiamy na kilka chwil by puściły trochę soku. Następnie wykładamy je na talerzyki. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki następnie obtaczamy w nich

Okolice Palnika
Zdrowe burgery drobiowe w soczewicy 139

zbyt suche, a po drugie świetnie sprawdza się w roli "panierki" i lekko podsmażona dodaje naszemu burgerowi chrupkości i charakteru. Jeśli szukacie innych pomysłów na burgery koniecznie wypróbujecie ten przepis na drobiowego burgera w wersji de luxe lub na przykład ten na niestandardowego spaghetti ramen burgera A jeśli chcecie przygotować wszystko od A do Z to w tym linku znajdziecie(...)przepis na pyszne bułeczki . / Więcej

Okolice Palnika
Naturalny, domowy sok truskawkowy - idealny na zimowe popołudnie :) 138

Wpis edytowany 21.06.2013 r. Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam drugą partię słoików z sokiem - i fakt, przetrwały całą zimę bez żadnych problemów - gotowanie jest zbyteczne, jeśli mamy pod ręką parę silnych męskich rąk (jak to zwykle pisze Biedronka ). Poniżej przepis zaktualizowany

Kraina Tysiąca Smaków
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 180

bitą śmietaną również brzegi.  Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza i dokładnie zakryła truskawki, użyj dwóch opakowań galaretki.  Składniki na spód:  - 3 jajka (oddziel żółtka(...)poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie:  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i jabłkami oraz kruszonką z migdałami i orzechami laskowymi 182

dłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis  poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia Smaku . Oryginał był z morelami, a kruszonka z samymi migdałami. Przeliczyłam na małą blaszkę (nie  była to mądra decyzja!), dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni(...)śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę , bo naprawdę nie warto piec tego ciacha w małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki (duża blaszka): Ciasto: - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki

Kraina Tysiąca Smaków
Cukier cynamonowy - home made :) 156

kilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie nie da się tego porównać z przyprawą w proszku. Do przygotowania cukru użyłam kawałka kory ok. 7 cm. Po starciu wyszły dwie łyżeczki wiórek.  Składniki: - szklanka cukru - kawałek kory cynamonowej Przygotowanie: 1. Cynamon ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku, do którego wrzucamy resztę kory, która została po starciu. Koniec.  Najdłuższy przepis świata;) Do przygotowania można użyć drobnego cukru lub zwykły zmielić w blenderze, jeśli chcesz używać go do wypieków. Świetny dodatek do ciast, ale też jak wspomniałam można po prostu posłodzić nim kawę lub herbatę

Kraina Tysiąca Smaków
Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady 180

Przepis pochodzi z książki Sigrid Vebert "Smakowite prezenty". Przesłała mi go koleżanka, ażebym wypróbowała... Ja osobiście książki nie posiadam. Ciasteczka są pyszne, ale bardzo słodkie. Zakochają się w nich wszyscy miłośnicy słodkości. Ja jestem w stanie zjeść jedno, góra dwa na raz :) Najlepiej z gorzką kawą. Ale jeśli chodzi o słodycze, to moja ocena nie jest wiarygodna... wolę jabłko albo(...)Kiedy jeszcze są trochę ciepłe są miękkie i bardzo słodkie. Po wystygnięciu robią się bardziej kruche i troszkę (ale tylko odrobinkę!) mniej słodkie. No i wyglądają zabawnie:) W oryginalnym przepisie była tylko i wyłącznie czekolada gorzka (zarówno rozpuszczona, jak i w kawałkach). Ja posiekałam czekoladę mleczną. To już Wasza decyzja i Wasz wybór:) Myślę, że wyłącznie z gorzką będą równie

Kraina Tysiąca Smaków