Przepis na trufle bardzo długo czekał w kolejce na publikacje. Ale to chyba dziś jest najodpowiedniejsza na to pora. Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze
Miksturowniktagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story , Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich
MiksturownikAndrzejki tuż za zakrętem, dlatego przypominam Wam przepis na Ciasteczka z wróżbą: Chińskie ciasteczka z wróżbą A i pamiętajcie, że możecie już dodawać swoje zdjęcia używając przycisku Cook'd znajdującego się pod przepisem. insertCookd("d8a17f5ec599ebbef60f69bb2f0092d6
MiksturownikBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane
Miksturownikkokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis znalazłam na stronie: Przepisy na ciasto, desery... i nie tylko
Miksturownikkraju. Moja fascynacja trochę przygasła, ale miłość do indyjskiej kuchni pozostała. Będąc na warsztatach w restauracji Ganesh piłam pyszne mango lassi. Zatęskniłam za tym smakiem więc dziś proponuję Wam przepis z mojego starego zeszytu na ten smakołyk. Choć w oryginale używa się wody, ja zawsze używałam mleka. Mango, które znalazłam w sklepie nie było zbyt dojrzałe, ale nie powstrzymało mnie(...)wyjąć jak np. z awokado. Należy ją okroić. Do lassi zużywamy tylko te części mango, które nie mają włókien z pestki. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami i nie tylko, zapraszam na moją stronę
MiksturownikObiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem. Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
Miksturownikmoim ogrodzie rośnie róża stulistna. Niestety w tym roku nie ma zbyt wielu kwiatów... Ale wystarczyło ich na zrobienie aromatycznego cukru różanego. Przepis znalazłam w Trochę inna cukiernia W najbliższym czasie pokażę Wam kilka przepisów z wykorzystaniem tego cukru. Cukier różany. Składniki: 2 garści płatków pachnącej róży; 2 szklanki cukru; Płatki dokładnie oczyszczamy i pozbywamy się jasnych końcówek. Ucieramy
MiksturownikPotrzebujemy: Lody śmietankowe przepis znajdziecie tutaj Cukier różany przepis znajdziecie tutaj Dodatkowo: kilka bez 200 g truskawek łyżka miodu lipowego garść goździków alpejskich Połowę truskawek niezbyt dokładnie rozgniatamy. Drugą połowę kroimy w kostkę. Truskawki polewamy miodem i ostawiamy na kilka chwil by puściły trochę soku. Następnie wykładamy je na talerzyki. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki następnie obtaczamy w nich
Okolice Palnikazbyt suche, a po drugie świetnie sprawdza się w roli "panierki" i lekko podsmażona dodaje naszemu burgerowi chrupkości i charakteru. Jeśli szukacie innych pomysłów na burgery koniecznie wypróbujecie ten przepis na drobiowego burgera w wersji de luxe lub na przykład ten na niestandardowego spaghetti ramen burgera A jeśli chcecie przygotować wszystko od A do Z to w tym linku znajdziecie(...)przepis na pyszne bułeczki . / Więcej
Okolice PalnikaWpis edytowany 21.06.2013 r. Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam drugą partię słoików z sokiem - i fakt, przetrwały całą zimę bez żadnych problemów - gotowanie jest zbyteczne, jeśli mamy pod ręką parę silnych męskich rąk (jak to zwykle pisze Biedronka ). Poniżej przepis zaktualizowany
Kraina Tysiąca Smakówbitą śmietaną również brzegi. Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza i dokładnie zakryła truskawki, użyj dwóch opakowań galaretki. Składniki na spód: - 3 jajka (oddziel żółtka(...)poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami) Przygotowanie: 1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Kraina Tysiąca Smakówdłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia Smaku . Oryginał był z morelami, a kruszonka z samymi migdałami. Przeliczyłam na małą blaszkę (nie była to mądra decyzja!), dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni(...)śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę , bo naprawdę nie warto piec tego ciacha w małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki (duża blaszka): Ciasto: - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki
Kraina Tysiąca Smakówkilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie nie da się tego porównać z przyprawą w proszku. Do przygotowania cukru użyłam kawałka kory ok. 7 cm. Po starciu wyszły dwie łyżeczki wiórek. Składniki: - szklanka cukru - kawałek kory cynamonowej Przygotowanie: 1. Cynamon ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku, do którego wrzucamy resztę kory, która została po starciu. Koniec. Najdłuższy przepis świata;) Do przygotowania można użyć drobnego cukru lub zwykły zmielić w blenderze, jeśli chcesz używać go do wypieków. Świetny dodatek do ciast, ale też jak wspomniałam można po prostu posłodzić nim kawę lub herbatę
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis pochodzi z książki Sigrid Vebert "Smakowite prezenty". Przesłała mi go koleżanka, ażebym wypróbowała... Ja osobiście książki nie posiadam. Ciasteczka są pyszne, ale bardzo słodkie. Zakochają się w nich wszyscy miłośnicy słodkości. Ja jestem w stanie zjeść jedno, góra dwa na raz :) Najlepiej z gorzką kawą. Ale jeśli chodzi o słodycze, to moja ocena nie jest wiarygodna... wolę jabłko albo(...)Kiedy jeszcze są trochę ciepłe są miękkie i bardzo słodkie. Po wystygnięciu robią się bardziej kruche i troszkę (ale tylko odrobinkę!) mniej słodkie. No i wyglądają zabawnie:) W oryginalnym przepisie była tylko i wyłącznie czekolada gorzka (zarówno rozpuszczona, jak i w kawałkach). Ja posiekałam czekoladę mleczną. To już Wasza decyzja i Wasz wybór:) Myślę, że wyłącznie z gorzką będą równie
Kraina Tysiąca Smaków