śliwki w czekoladzie Ten niezwykle prosty przepis, niesie ze sobą zawsze wiele radości. Czyż jest bowiem wśród nas osoba, która nie dała by się skusić na taki przysmak ?. A jeżeli latem, udało nam się ususzyć własne śliwki i teraz właśnie ich użyjemy, do wykonania naszego deseru, to radość i satysfakcja będzie podwójna. składniki tabliczka dobrej gorzkiej czekolady 14-15 suszonych(...)śliwek (u mnie podwędzanych wg tego przepisu ) 50 ml koniaku sposób przygotowania Suszone śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy je na pół godziny ( lepiej nie trzymać dłużej owoców w alkoholu bowiem trudno będzie je później pokryć czekoladową polewą), następnie zlewamy alkohol, a śliwki układamy na ręczniku, aby nieco obeschły. W niewielkim naczyniu, w kąpieli wodnej, roztapiamy tabliczkę gorzkiej
Miód i pieprzOstatnio miałam straszną ochotę na kruche, domowe rogaliki z dżemem. Szukałam w sieci prostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania
paapilotkaaUpiekłam ciasto w sobotę i już po nim nie ma śladu, ale zdjęcie i smak pozostał. Było bardzo smaczne, jak każde, które upiekłam z przepisu S. Anastazji Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem
O kuchni z uczuciemmarcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato
Kto ugości moich gości?dworze coraz zimniej, więc warto przejrzeć przepisy na zupy, a i co nieco uzupełnić nowościami. Ugotowałam kokosową zupę z krewetkami i cukiniowymi nudlami. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu w stylu tajskim…Rybny sos, jasna soja, kokosowe mleko, suszone liście limonki, chili, mnóstwo świeżej kolendry i krewetki. Wszystko do jednego garnka! Zupę z krewetkami już kiedyś robiłam. Do dzisiejszej zupy
codojedzeniazisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż
Food Squarejest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemnością. Przepis dopracowałam sobie przez lata, ale wzorem dla mnie był podany dawno temu w tv przez Macieja Kuronia i jego przepis wydał mi się idealny. Udoskonaliłam i żadna inna fasolka
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej zmieniałą. Wyszły smaczne, bardzo łatwo się je przygotowuje i powinny sie udac nawet tym mniej wprawionym w pieczeniu. U mnie przepis pojawia się z opóźnieniem, bo niestety pomyliły mi się
Polska Zupakostek lodu dodajemy 25 ml Żubrówki 25 ml soku jabłkowego wszystko razem energicznie mieszamy w shakerze wymieszane składniki nalewamy do kieliszków nasze shoty dekorujemy cząstkami jabłek gotowe! Na zdrowie! Przepis Wideo: Shot miniszarlotka By Adam Published: Prep time: Cook time: Total time: Yield: Serving size: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced : 3/4 cup ...Directions: ... Artykuł Shot Mini(...)Szarlotka pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaautorki i autorzy niżej wymienionych blogów: - Z kuchni do kuchni - Moje Małe Czarowanie - Izioni pyszne smaki - Sama słodycz u Asi - Moje Mniam - Cookpl - Kulinarna Maniusia - Red and Pale - Smaczne przepisy Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom dziękuję za wspólną zabawę. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Szarlotka z lodami i bitą śmietaną appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoOstatnio trochę eksperymentuję z przepisami z różnych stron świata. Dzisiaj poznacie jeden z moich przepisów na pyszną karkówkę. Jest mięciutka, aromatyczna i bardzo łatwa do zrobienia. Najbardziej podoba mi się zapach przypraw jaki się rozchodzi po kuchni i nie tylko. Zapachem nęcę również sąsiadów poprzez aromaty, które wychodzą na klatkę schodową. Polecam Wam również to pyszne mięsko. Składniki
O kuchni z uczuciemśniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło(...)Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania
Mia Cucina Sofietażałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJakiś czas temu Beatka pokazała przepis na naleśniki luksusowe. Ponieważ akurat miałam taki obiad w planach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Naleśniki są niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne. Zdecydowanie wersja luksusowa. Od czasu do czasu warto poświęcić te 6 jajek. Składniki: 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej 85 g (½ szklanki + 1 łyżka
Sto kolorów kuchni