Bardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Przepis z bloga Moje Wypieki . Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką. Miód zagotować
Maślane ciasteczkoTatar to przystawka, którą jedni kochają inni są jego zdecydowanymi przeciwniki, Może w takim razie przekonam tych drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest
W kuchennym oknie EwyŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościPrzepis na tę wyjątkową sałatkę z krewetkami króluje w mojej rodzinie od paru lat. Dostała go moja Mama od znajomego, wspaniałego kucharza, który zechciał się nim podzielić (dziękujemy!) :) A to nie byle kto, bo gotował nawet dla polskiego ambasadora we Francji! Teraz ja, pragnę się podzielić tym przepisem z Wami. Uważam, że jest tego wart. Sałatka zdecydowanie należy do tych
MyCookBook.plciasto ładnie rośnie, jest bardzo pulchne i miękkie, czyli takie jakie być powinno. Oczywiście, jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście możecie cieniej je rozwałkować, a nawet zrobić z tego przepisu 2-3 mniejsze. Wychodzi go sporo więc możecie poeksperymentować zarówno z jego grubością jak i składnikami dodając swoje ulubione. Nasza pizza za każdym razem jest inna. Dodajemy do niej(...)akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian… Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula
MyCookBook.plciastka” z płynnym karmelowo-czekoladowym wnętrzem. Porcja idealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady posiekanej 300 g dulce de leche (masy krówkowej) 25 g masła(...)jasną masę do podwojenia objętości. Powoli dodajemy czekoladową miksturę, a na koniec przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gotową masą napełniamy ramekiny do połowy ich wysokości (z przepisu wychodzi ok. 6 porcji). Pieczemy 10-15 minut, aż wierzch zrobi się brązowy. Jeśli zależy Wam na bardzo płynnym środku pieczcie ciastka nie dłużej niż 10-11 minut (ja swoje
MyCookBook.plwiecie, że dziś, czyli 3 marca, obchodzimy Narodowy Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej
MyCookBook.plwyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam
MyCookBook.plzdecydować na upieczenie jakiegoś ciasta? Chcielibyście zadowolić podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis
MyCookBook.plroku na święta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama
MyCookBook.plpieczenie buraków ;) chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami podany z jajkiem na twardo. Ma cudowny, intensywny, różowy kolor. Jest gęsty i kremowy o idealnie wywarzonym smaku. Bardzo długo szukałam przepisu na chłodnik idealny. Prób i podejść do tematu miałam już kilka. I powiem szczerze, że nigdy nie udało mi się zrobić takiego chłodnika, który by mi smakował (i naprawdę apetycznie(...)wyglądał)… Aż do teraz! W znacznej ilości przepisów, które czytałam podane jest, aby buraki (czy też botwinkę i inne warzywa) gotować, przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem lub maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji
MyCookBook.plostatni w tym roku przepis z wykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi
MyCookBook.pljuż setny wpis na blogu! Dziękujemy Wam bardzo za to, że do nas zaglądacie, komentujecie, piszecie. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i sugestie! A tymczasem zapraszam Was na wyjątkowy przepis na urodzinowy tort: Tort tęczowy (Rainbow Cake). Upiekłam go na pierwsze urodziny naszej córeczki. Prezentuje się bajecznie. Składa się z 6 biszkoptowych blatów w kolorach tęczy przełożonych delikatnym kremem śmietanowo(...)jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć tort). Jego kolorystyka robi ogromne wrażenie (zwłaszcza, gdy niczego nieświadomi goście zobaczą tort w przekroju :D). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki: Biszkoptowe blaty (proporcje na 1 blat, należy upiec ich 6) o średnicy 23-25 cm: 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 50 g mąki
MyCookBook.pldopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą(...)zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto jest już na blogu) i posypujemy całość odrobiną świeżych, posiekanych ziół. Zupę można także posypać startym parmezanem. Smacznego
MyCookBook.plczęsto pojawiają się wszelakie zupy. Bardzo je lubimy, bo są smaczne, proste i zazwyczaj nie ma przy nich zbyt wiele pracy, robią się same ;) Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę koperkową z klopsikami. Jeśli preferujecie obiady 2-daniowe to ta zupa idealnie Wam je zastąpi. Dzięki dodatkowi makaronu i klopsików jest syta. Jest też bardzo aromatyczna, cudownie pachnie(...)całego wachlarza śmietan pomiędzy nimi). Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tej zupy. Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że znalazła już swoje stałe miejsce w naszym domowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka
MyCookBook.pl