przepis - 33114 przepisów (strona:763/2208)

Sos czosnkowy home made 114

idealnie nadaje się  do pizzy  ale także jako dodatek do mięsnych przekąsek  czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto  z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany 18% *sól i pieprz Czosnek rozgniatamy w prasce lub (jeśli ktoś lubi) kroimy na mega cienkie(...)plasterki.  Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy, po czym do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W sieci znaleźć możecie też przepisy na sos czosnkowy, w którego składzie znajduje się majonez, jednak Nam odpowiada bardziej wersja bez :) Jak kto woli :) Smacznego

Wspólne smaki
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 199

Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne pierogi z kapusty kiszonej i z suszonych grzybów,moje ulubione.Myslę ,ze kazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 179

nieco mnie to zbiło z tropu; bo czy aby na pewno dobrze zużywam mój wolny czas, na którego nadmiar nie mogę narzekać...? Najpierw w samochodzie i pod prysznicem obmyślam przepisy i układam kolejne zdania kolejnych wpisów, później pichcę jak nawiedzona, żeby na koniec godzinami stukać w klawiaturę. I co ja z tego właściwie mam...? Ano, tysiąc postów (i jeden(...)niezwykle radosnej okazji mam dla Was bajecznie pyszne pierniczki. Są tak wyraziste w smaku i pachną tak obłędnie, że będziecie je musieli schować bardzo, bardzo głęboko, żeby dotrwały Świąt. Przepis znalazłam już w zeszłym roku na blogu Cake Caprice , ale jak to bywa tuż przed Świętami, nie dałam  rady go wtedy wypróbować. Ciągle jednak chodził mi po głowie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 169

kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę(...)kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 149

połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej(...)strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam

Kuchnia u Krysi
Babka herbaciana z rodzynkami 153

Babka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na wierzchu babki był lukier,,ale ja już nie miałam czasu na robienie lukru i posypałam cukrem pudrem..Przepis pochodzi z książki Słodki Świat Kasi. 100 g margaryny 12 szkl.cukru 2 żółka 1,5 szkl.m

Moje domowe kucharzenie
Przekładaniec orzechowy 674

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Hete bliksem 179

ziemia”), ew. Himmel und Erde (to samo po niemiecku). Ta z kolei ma się wywodzić stąd, że jabłka i gruszki rosną wysoko („niebo”), a ziemniaki pochodzą z ziemi. Przepis poniżej jest chyba najbliższy tej opcji z racji charakterystycznego dodatku wędzonego boczku. Poniżej znajdziecie więc naszą propozycję wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie(...)wymyślili   Hete bliksem 2016-12-14 13:16:50 Oryginalna propozycja oparta na tradycyjnym niderlandzkim hete bliksem, czyli nieskomplikowanym daniu z jabłek i ziemniaków z mięsnymi dodatkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób – lub 2 głodnych) Ziemniaki z jabłkami 2 średnie ziemniaki 1 średnie słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców

Kulinarna Pokusa
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 399

makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 129

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz

Magiczny Garnek
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 133

takiej wersji jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, na dodatek bardzo szybko się je przygotowuje, a najsmaczniejsze są na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.  Przepis dostałam od Lenki  do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych  1 cebula  musztarda francuska  1 cytryna kilka ziaren gorczycy  10 ziaren pieprzu

Kukuleczki
Buliony 138

Bulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach

COOKMAGAZINE
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 238

było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter(...)mąki razem z przyprawami. Ciasto dokładnie wyrobiłam. W trakcie wyrabiania dodałam roztopione ciepłe masło. Ciasto było dość ścisłe. Przykryłam miskę folią i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W przepisie jest mowa o odgazowaniu ciasta 2 krotnie w odstępach 30 minutowych. Po pierwszych 30 minutach ciasto ani drgnęło. Pozostawiałam go o wiele dłużej aby co najmniej podwoiło objętość. Uformowałam jeden

Leśny Zakątek
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 178

choinkę, a ich większą częścią będziemy się z rozkoszą zajadać w świąteczne dni. Polecam wspólne, rodzinne "pierniczenie", bo zbliża, wycisza i sprawia ogromną radość dzieciom i dorosłym.  Poniżej przepis na nasze pyszne pierniczki. Nie mogliśmy się im oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki(...)szklanka mąki jaglanej,  2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu