dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link do oryginalnego przepisu *** link do tłumaczenia googlowskiego :) *Obkroiłam boczek i łopatkę z tłuszczu doszczętnie. **W oryginalnym przepisie był kminek, za którym nie przepadam
Bazując na smakuKrążące w sieci fit placuszki bananowe podobno pochodzą z przepisów Ewy Chodakowskiej. Bardzo słodkie, wręcz karmelowe :) dla mojego męża zbyt jajeczne… Mimo to polecam, warto się przekonać czy ten przepis trafi w wasz smak. Zapraszam również do obejrzenia filmiku scroll down for English Poziom trudności: średnie (!)* Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji
Bazując na smakubędzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)fasola się podgrzeje (około 1 minuty). Próbować i dodajemy przyprawy jeśli będzie za mało wyraziste lub za mało słone. Ważne są wyraźne aromaty kolendry i kminu. Smacznego! Przepis dawno temu inspirowany tym . *Dla mnie tyle lub więcej, nie usuwam pestek i białego albedo. Moim zdaniem lepiej użyć mniej papryczek niż marnować pestki. **Można wycisnąć, dla mnie taka metoda jednak
Bazując na smakuZdrowy obiad w 10 minut to nic trudnego. Pesto to idealne danie dla zapracowanych, leniuszków, ale przede wszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę(...)króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku. Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem , który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno
Bazując na smakuStało się, domowej roboty jogurt sojowy przeszedł pierwszy test. Zrobiła swoje ulubione ciasto za czasów wegetariańskich- jogurtowe. Przepis znalazłam w książce „Dlaczego w Paryżu dzieci nie grymaszą”, podobno to ciasto pieką francuskie matki wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie(...)Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej wielkości 150-500 ml i jej się trzymajcie, a ja w przepisie podam ilość składników na kubek 200 ml. Składniki: 2 kubki jogurtu naturalnego 4 kubki mąki (co najmniej jeden może być to mąka pełnoziarnista) 3/4 kubka oleju roślinnego/roztopionego schłodzonego masła
greenscarfprostu mniej cukru. Biszkopt wyszedł bardzo puszyste więc jak widać na fotce trochę ciężko się kroił ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi i upieczecie to ciacho. Przepis na masę dostałam od koleżanki. Ciacho idealne na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZiemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek) 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu Przepis: Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy
Emcia PichciOkres jesienny i zimowy sprzyja rożnym infekcjom. Jeśli nasz organizm jest pełen toksyn, a jest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks
W kuchennym oknie Ewyportalu facebooka Pani Tereska "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs na Słodkie Smaki Jesieni mój przepis "SERNIK" został wyróżniony "zobacz TUTAJ JEST PRZEPIS" i takie oto otrzymałam w paczce nagrody
W Mojej Kuchni LubięWeekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki
Moje domowe kucharzeniekawę z kardamonem mamy prawie.... 5000 km :) Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną można jednak bez problemu przygotować w domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Poniżej przepis na idealną (dla nas) klasyczną kawę bez dodatków czyli " zalewajkę " W najbliższym czasie postaram się podać więcej przepisów na różnego rodzaju kawy, a już teraz zapraszam na kawę z kardamonem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek; 125 g cukru
In my kitchenJeśli tak jak ja lubicie wszystko co pomidorowe - zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Zadaniem konkursowym jest ugotowanie swojego ulubionego, mocno pomidorowego dania i przesłanie do nas przepisu wraz ze zdjęciem. Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy trzy najciekawsze i nagrodzimy produktami gadżetami od marki Cirio! Bawicie się z nami? Przepisy wysyłajcie na kulinarneinspiracjeblog@gmail.com do 28 paźdzernika
Kulinarne InspiracjeDzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym. Smacznego! P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno. Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie
Garniec Magaliebajaderek ? Pewnie taka osoba nie istnieje. Pamiętam je od dzieciństwa. Zawsze były pyszne i kusiły smakiem. Dzisiaj przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy suchych bez kremów
Smaki Ewy