przez około 1 minutę. Następnie przelać powstałe mleko przez sitko kuchenne wyścielone gazą i dobrze wycisnąć zwijając gazę w kulę. Mleko jest gotowe do spożycia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 600 ml mleka. Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki. Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie(...)dosłodzić ulubionym syropem smakowym. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów. Źródło przepisu: Wegan Nerd
Gospodyni Miejskawlać do klopsów w sosie. Gotować kolejne 2 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia. Podawać gorące z ziemniakami, kaszą czy kopytkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki(...)cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacytrynowe wyrzucić. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło 820 ml. Do przygotowania likieru używa się WYŁĄCZNIE skórek cytrynowych. Spirytusu nie należy(...)rozcieńczyć zgodnie z tabelą . W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatalerzu/półmisku plastry pomidorów. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Wiórkami sera posypać oblane sosem pomidory. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość pomidorów, żółtego sera czy ząbków czosnku można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnym smakiem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Warstwę startego żółtego sera można(...)dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę można urozmaicić o pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ten powstał na bazie starego domowego przepisu i wskazówek, rodem
maniapieczeniaJuż kiedyś publikowałam podobny przepis na placki indyjskie (z mąki żytniej). Dziś nieco odmienny przepis. Składniki: 35 dag mąki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli kawałek słoniny Wykonanie: Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę i jeszcze raz wyrobić na gładko. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10 porcji i rozwałkować na cienkie
Tradycyjna KuchniaBardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego
Chocolate Muffin BlogZajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę się czymś co trudno może nazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki
Jem więc Jestemdżem o jedwabistej strukturze i nieziemskim smaku z mocnym korzennym aromatem. Masło jabłkowe może być wstępem do przygotowania litewskiego sera jabłkowego, który również prawdziwym serem nie jest. (; W większości przepisów znajdziecie jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych. Jednak właśnie skórka i pestki zawierają bardzo dużo pektyn, które przyspieszają stężenie masy. Dlatego ja postanowiłam pozbyć się ich nieco później. Składniki(...)gładka. Nie może być płynna. Przełożona na talerzyk nie może się rozlewać. Gotową masę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeżeli będzie przechowywana dłużej, zapasteryzować 10-15 minut w 110C. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzwspaniale komponuje się taka mocna czekolada z chili? obłędnie.. i nie mówię o ostrości, która wypala kubki smakowe, ale o takiej która podkreśla dobro i smak gorzkiej czekolady. Przepisu na czoko(czeko)ślwikę w sieci są tysiące.. Jeden niewiele różni się od drugiego. Moją robiłam na zasadzie wrzucania składników do gara z notatnikiem w ręku...i wiecie(...)próbowana" ( czyt. wyjadania łychą aż mim się uszy trzęsły prosto z rondla). Nawet mój synek dossał się do łyżki od mieszania tych dobroci. ..a więc zapraszam do korzystania z przepisu, nie tylko czekoladoholików. Proporcja na ok. 2,5 kg wypestkowanej śliwki węgierki: - 1 szklanka cukru ( moje śliwki były drobne, przysuszone i słodkie - więc więcej nie trzeba było) - 0,5 łyżeczki
kawawszklanceczosnkiem i papryczką. Zalać bulionem / wodą. Gotować do miękkości. Dodać tłuszcz i sól do smaku ( uwaga - jeżeli zalewaliśmy warzywa bulionem nie przesólmy zupy). Zmiksować na gładki krem. Podaję też przepis na kluseczki serowe: -200 gram serka kremowego - 2 łyżki pełne manny - 1 małe jajko Utrzeć składniki na jednolitą masę. Wykładać łyżeczką na dobrze osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować minutę. (Przepis
kawawszklanceukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości
kawawszklanceczereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu Kwestia smaku . Przepis sprawdzony przeze mnie. Do wykonania torciku potrzebujemy około 16 sztuk. Smażone na patelni o średnicy 26 cm. Masa serowa
kawawszklanceherbatą matcha~ Żeby dobrze rozpocząć tydzień - muffiny na poniedziałek ;) Herbata matcha i kakao to super połączenie, nie myślałam, że to będzie tak dobre! I delikatny aromat banana... Polecam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~duży, dojrzały banan (ok. 120g po obraniu) ~50ml mleka sojowego ~czubata łyżeczka kakao ~płaska łyżeczka herbaty matcha ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Banana rozgniatamy widelcem(...)patyczka). Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek i stawiamy na chwilę na kratkę aby odparowały. Smacznego! :) Skoro już muffinkowo się zrobiło...Zapraszam też na blog Jedz Rośliny po przepis na muffiny bananowe z czekoladą i orzechami (klik) GLUTEN FREE & VEGAN
breakfast of dreamskarobśliwce czas na bardziej orzeźwiającą i aromatyczną wersję powideł. Zobaczyłam ten przepis kilka dni temu i wiedziałam, że muszę spróbować. Śliwki są jeszcze w sprzedaży, więc śmiało można jeszcze zamykać pyszności w słoiczkach :) Te powidła mne zaskoczyły - myślałam, że pomarańcza po długim czasie przegotowywania straci smak i aromat, ale byłam w błędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia(...)piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić. Można zapasteryzować (nie jest to jednak konieczne, jesli wrzące powidła zostały przelane do wyparzonych słoików i dobrze zamknięte). źródło przepisu
FitKot