wiecie, że dziś, czyli 3 marca, obchodzimy Narodowy Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej
MyCookBook.plwyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam
MyCookBook.plzdecydować na upieczenie jakiegoś ciasta? Chcielibyście zadowolić podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis
MyCookBook.plroku na święta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama
MyCookBook.plpieczenie buraków ;) chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami podany z jajkiem na twardo. Ma cudowny, intensywny, różowy kolor. Jest gęsty i kremowy o idealnie wywarzonym smaku. Bardzo długo szukałam przepisu na chłodnik idealny. Prób i podejść do tematu miałam już kilka. I powiem szczerze, że nigdy nie udało mi się zrobić takiego chłodnika, który by mi smakował (i naprawdę apetycznie(...)wyglądał)… Aż do teraz! W znacznej ilości przepisów, które czytałam podane jest, aby buraki (czy też botwinkę i inne warzywa) gotować, przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem lub maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji
MyCookBook.plostatni w tym roku przepis z wykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi
MyCookBook.pljuż setny wpis na blogu! Dziękujemy Wam bardzo za to, że do nas zaglądacie, komentujecie, piszecie. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i sugestie! A tymczasem zapraszam Was na wyjątkowy przepis na urodzinowy tort: Tort tęczowy (Rainbow Cake). Upiekłam go na pierwsze urodziny naszej córeczki. Prezentuje się bajecznie. Składa się z 6 biszkoptowych blatów w kolorach tęczy przełożonych delikatnym kremem śmietanowo(...)jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć tort). Jego kolorystyka robi ogromne wrażenie (zwłaszcza, gdy niczego nieświadomi goście zobaczą tort w przekroju :D). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki: Biszkoptowe blaty (proporcje na 1 blat, należy upiec ich 6) o średnicy 23-25 cm: 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 50 g mąki
MyCookBook.pldopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą(...)zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto jest już na blogu) i posypujemy całość odrobiną świeżych, posiekanych ziół. Zupę można także posypać startym parmezanem. Smacznego
MyCookBook.plczęsto pojawiają się wszelakie zupy. Bardzo je lubimy, bo są smaczne, proste i zazwyczaj nie ma przy nich zbyt wiele pracy, robią się same ;) Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę koperkową z klopsikami. Jeśli preferujecie obiady 2-daniowe to ta zupa idealnie Wam je zastąpi. Dzięki dodatkowi makaronu i klopsików jest syta. Jest też bardzo aromatyczna, cudownie pachnie(...)całego wachlarza śmietan pomiędzy nimi). Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tej zupy. Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że znalazła już swoje stałe miejsce w naszym domowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka
MyCookBook.plcieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest całkiem sporo cukru absolutnie nie można powiedzieć, że jest ono za słodkie. Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu – nie zawiedziecie się! :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g kakao (gorzkiego
MyCookBook.plchyba jeden z najbardziej jesiennych deserów jakie znam :) Przepis na tą wersję tiramisu znalazłam na blogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej(...)śmietany. Deser jest więc bardziej sycący i mogą go także zrobić te osoby, które obawiają się używania surowych żółtek w tego typu deserach. Z przepisu wyszło mi 6 porcji, jednak muszę przyznać, że były naprawdę solidne. Nie wszyscy poradzą sobie ze zjedzeniem jednej „na raz” ;) Spokojnie więc można nawet podwoić ich liczbę. Tiramisu udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz
MyCookBook.plaromatyczne i pełne smaku :) A jak wiadomo z takich właśnie jabłuszek szarlotki są najlepsze :D Zachęcam więc, abyście i Wy skusili się na upieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj(...)swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 2 płaskie łyżeczki
MyCookBook.plOstatnio były ryby teraz czas na owoce morza czyli danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami(...)przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary). Składniki: kurczak cały 300 gram krewetek świeżych dużych 100 gram krewetek suszonych (wiemy że ciężko
Smaki Brazyliiwszelkie możliwe sposoby. Kilkanaście skrzynek umieściłam w piwniczce, będziemy je zajadać aż do marca, sporo jabłek rozdałam znajomym, kolejna porcja poszła w słoje na kompoty , soki i musy. ( przepis na sok jabłkowy , przepis na domowy mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na jabłka suszone, takie suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródMaślane ciasteczka z kawałkami migdałów, mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Co prawda jeszcze nie ma zimy, ale bardzo dobrze wpisują się w mroźne poranki:-) Przepisów na te ciasteczka znajdziecie w sieci wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko" Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 230 g masła
IMPRESJA SMAKU