przepis - 33114 przepisów (strona:772/2208)

Nigiri sushi z łososiem 166

sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi – nigiri zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta(...)praca, lecz naprawdę „warta zachodu”. Czasem w przerwie między schabowym, a mielonym warto dla odmiany i zdrowia przygotować właśnie nigiri sushi z łososiem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Nigiri sushi z łososiem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Puree z dyni 112

sezonie na moim blogu dynia skradła prawie całą przestrzeń. Były zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy. Desery, kawy, syropy, risotto… A teraz czas na coś najważniejszego, czyli podstawę większości dyniowych przepisów czy puree z dyni.     Składniki: 1 nieduża dynia (o mocno pomarańczowym wnętrzu) np. hokkaido   Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać

Pasja Smaku
Sernik z mandarynkami 154

ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę i robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Chłodzimy galaretkę, a gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez 2-3 godziny Przepis na blaszkę okrągłą 26cm

Gotowanie moimi oczami
PIJAK 132

PRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)Gotować ok. 3 minuty. lekko przestudzić i wylać na ciasto. Dekorować wg uznania. Ja użyłam rodzynek i wiórek kokosowych.  Schłodzić. Najlepiej żeby postało całą noc w lodówce.  PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ

Darcia w kuchni
Deser malinowy 133

Sezon malinowy dobiega końca.To już chyba był mój ostatni zbiór w tym roku. Chciałam go dobrze wykorzystać. Na Doradca smaku bardzo mi się spodobał przepis który przedstawiam poniżej. Przepis użytkownika madi356 - był bardzo dobry.  Składniki: 200 - 300 g malin 1 galaretka malinowa 1 jogurt grecki 400 g 1 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Galaretkę malinową rozpuścić, przestudzić

Darcia w kuchni
Flaczki grzybowe 225

Nigdy nie jadłam flaczków grzybowych. Do tych namówiła mnie moja mama. Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi

Darcia w kuchni
BEZY Z NUTKĄ CYTRYNY 99

Zawsze chciałam spróbować zrobić bezy, ale nie miałam odwagi. Ostatnio piekłam szarlotkę z której zostało mi aż 5 białek. Musiałam znale ź ć jakiś przepis, gdyż szkoda mi było je wylać. Przepisów było dużo  w internecie , ale ten spodobał mi się najbardziej. S kładniki: 5 białek 500 g cukru pudru 3/4 c y tryny 1 cukier waniliowy Sposób wykonania

Darcia w kuchni
DESER Z BUBYNIEM I GALARETKĄ MALINOWĄ 128

Składniki: 1 opakowanie budyń śmietankowy , 0,5 litra mleko 2 % , 1 opakowanie galaretka malinowa , 300 gram maliny   Sposób wykonania: Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną

Darcia w kuchni
Domowa kaszanka 109

Ostatnio zbrakło mi czasu żeby dodać jakiś przepis. Bardziej z jego braku niż z lenistwa. W tym czasie robiłam domowe wyroby. Jednym z nich jest kaszanka z kaszą jęczmienną.Oto przepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa

Darcia w kuchni
Małe wielkie zmiany 201

Ponad dwa miesiące nie podzieliłam się z Wami żadnym przepisem. Nawet nie wiem kiedy ten czas minął. W moim małym świecie wszystko obróciło się o 180 stopni. W Naszym małym gniazdku zawita w lutym nowy mały mieszkaniec. Od pewnego czasu w moim telefonie nie królują zdjęcia jedzenia tylko zdjęcia rosnącego z dnia na dzień brzuszka. Więc na blogu od dziś(...)oprócz przepisów zaczną pojawiać się bardziej Mamusiowe wpisy. Sama spędziłam dużo czasu szukając ciekawych i przydatnych rad odnoście macierzyństwa, wyprawki, pielęgnacji skóry w ciąży itp. i chętnie się z Wami tym wszystkim podzielę. Miłego wieczoru

Ptasia Kuchnia
Shot Lake Water 135

wykonania: Na początek do shakera wypełnionego lodem nalewamy kieliszek malibu następnie jeden kieliszek blue curacao na sam koniec dodajemy kieliszek soku ananasowego wszystko razem mieszamy i nalewamy do kieliszków Przepis Wideo: Artykuł Shot Lake Water pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Drink New York 181

nalewamy 50 ml grenadiny następnie dodajemy 50 ml soku z limonki na sam koniec 100 ml whisky wszystko razem mieszamy w shakerze i gotowe! możemy nalewać do naszego kieliszka Przepis Wideo: Artykuł Drink New York pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Cymes nie cymes 210

Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa

Kuchcik gotuje
Gęsia pierś pieczona z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem 160

święta Bożego Narodzenia do końca zimowego karnawału. To najbardziej ekologiczne mięso, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni. Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie(...)skórka stała się chrupiąca zanim pokroisz mięso pozwól mu odpocząć przynajmniej 5-8 minut. Dzięki temu mięso zatrzyma soki i nie będzie suche. Mięso podałam z sosem żurawinowym . Na przepis zapraszam  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego 153

się oko cieszy. Uwielbiam ich kolor. I muszę przyznać, że po ugotowaniu wyglądają równie pięknie. Dziś na blogu bardzo prosta zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego. Przepis na pieczoną dynie i bataty znajdziecie również  tu i  tu . Na blogu są również inne przepisy na zupę z  dynią w roli głównej: zupa dyniowa z marchewką

Kulinarne przygody Gatity