przepis - 33114 przepisów (strona:776/2208)

Chrupiące pieczone ziemniaczki 381

Ziemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek) 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu Przepis: Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy

Emcia Pichci
Mikstura oczyszczająco- wzmacniająca 135

Okres jesienny i zimowy sprzyja rożnym infekcjom. Jeśli nasz organizm jest pełen toksyn, a jest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks

W kuchennym oknie Ewy
pyszna nagroda z konkursu Smaki Jesieni... 111

portalu facebooka Pani Tereska "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs na Słodkie Smaki Jesieni mój przepis "SERNIK" został wyróżniony "zobacz TUTAJ JEST PRZEPIS" i takie oto otrzymałam w paczce nagrody

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 175

Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg  tego  przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki

Moje domowe kucharzenie
"Zalewajka" idealna 128

kawę z kardamonem mamy prawie....  5000 km :) Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną można jednak bez problemu przygotować w domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Poniżej przepis na idealną (dla nas) klasyczną kawę bez dodatków czyli " zalewajkę " W najbliższym czasie postaram się podać więcej przepisów na różnego rodzaju kawy, a już teraz zapraszam na kawę z kardamonem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zemsta teściowej 71465

Ciasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek;  125 g cukru

In my kitchen
Konkurs "Amore pomodore" 161

Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co pomidorowe - zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Zadaniem konkursowym jest ugotowanie swojego ulubionego, mocno pomidorowego dania i przesłanie do nas przepisu wraz ze zdjęciem. Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy trzy najciekawsze i nagrodzimy produktami gadżetami od marki Cirio! Bawicie się z nami?   Przepisy wysyłajcie na kulinarneinspiracjeblog@gmail.com  do 28 paźdzernika

Kulinarne Inspiracje
Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą 209

Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie.  Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko.  Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym.  Smacznego!  P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno.  Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie

Garniec Magalie
Bajaderki 1101

bajaderek ? Pewnie taka osoba nie istnieje. Pamiętam je od dzieciństwa. Zawsze były pyszne i kusiły smakiem. Dzisiaj przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy  suchych bez kremów

Smaki Ewy
Szaszłyki warzywne na parze 152

Dziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj

Parowar Faceta
Wegańskie ciasto bananowe 199

prawda przepisy na bananowe wypieki niejednokrotnie pojawiały się już na blogu, jednak poniższa receptura jest wyjątkowa – zawiesista słodycz bananów nie występuje tu jedynie jako zdrowszy zamiennik cukru, lecz wysuwa się na pierwszy plan zagarniając swoim aromatem całe ciasto. Efekt ten potęguje bananowy lukier – aby go przygotować wystarczy na małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą(...)wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także bez żadnych dodatków, więc jeśli boisz się cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka i kilka niebezpiecznie dojrzałych bananów, które domagają się wykorzystania. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, co wiele ułatwia: wystarczy upiec

Roślinna - blog wegański
Śniadaniowa kasza gryczana na słodko 143

dań obiadowych, o tyle jej mniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji

Roślinna - blog wegański
Ekspresowy piernik z powidłami. 161

Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)musi leżakować)! Czy może być coś lepszego? Zapraszam po przepis. Składniki na ekspresowy piernik z powidłami: 6 łyżek miodu 125 g masła 1 żółtko 1 jajko 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy) powidła śliwkowe

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny na zakwasie / Wheat sourdough 149

Zorra organizuje Światowy Dzień Chleba .  Ponieważ od ponad pół roku piekę chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały" chleb.  Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny chleba.     Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej   Składniki

Sto kolorów kuchni
Moja wariacja nt. dala z soczewicy z dynią 159

Przepis na podobne danie znalazłam przez przypadek w sieci. Zamieściła go moja znajoma na jednym z portali. W oryginale soczewica była czerwona, ale z racji, że w domu miałam akurat jedyni zieloną jej odmianę i nie wszystkie składniki, jedynie zainspirowałam się tym przepisem i powstało zupełnie nowe danie. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo