Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs
Codzienne Gotowanienaszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się
Codzienne Gotowanieczosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam
Codzienne Gotowanietrwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja
Codzienne GotowanieMięsny wtorek W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej , staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była
Codzienne GotowanieRewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste
Słodko-Słony Świat IlonyPamiętacie ten przepis? Dzisiaj porządkując rzeczy na komputerze odnalazłam te fotografie ;-). Ciasto idealne na koniec wakacji i początek września. Wilgotne z dodatkiem gruszek. Zapraszam! Przepis na moim blogu TUTAJ
SMYKWKUCHNIdrodzy, dziś małe zestawienie najpopularniejszych przepisów z sierpnia. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe
Słodkie okruszkisię zrealizować ten cel w najbliższym czasie. I na koniec, mała prośba do Was moi kochani. Jeśli macie jakieś oczekiwania, czego więcej powinno być na blogu (jakie kategorie przepisów) to śmiało piszcie :) Nie jestem mistrzynią w pisaniu przemówień, więc to chyba na tyle... :) A teraz zostawiam Was z przepyszną szarlotką owsianą :) Robiąc porządki w piwnicy natknęłam się na ostatnie(...)stąd narodził się pomysł na szarlotkę owsianą. W ramach współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), wprowadzając zmiany bardziej natury kosmetycznej niż technicznej. Ciasto upiekłam wieczorem a rano, gdy szarlotka dobrze wystygła, mogliśmy się cieszyć jej pysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto
My simple kitchenMałecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać w osobnych wpisach na blogu, jak akurat daną rzecz będziemy(...)jakiegoś słodkiego wypieku wykorzystywać. Oczywiście owoce najwyższej jakości dostarczone były prosto z Ryneczku Lidla. Ale żeby nie była to tylko sucha relacja z warsztatów to mamy dla was jeden przepis. Reszta, jak wspomnieliśmy, będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła
My Culinary Artokazję zrobić kilka słodkich przetworów. Jednym z nich były powidła śliwkowe, które w połączeniu z pomarańczą i cynamonem są pyszne tak więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami Składniki: - 2 kg dojrzałej śliwki węgierki - 1 pomarańcza - 100 g cukru - kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.) Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków
Kuchenne Wariacjewłożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB . Przepis, na podstawie przepisu z warsztatów z Piotrem Lasecki, w Novotel Warszawa Airport
królestwo garówPierwszym przepisem na moim kulinarnym blogu będzie przepis na bardzo smaczną sałatkę. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Często z moim mężem szykujemy sobie ją na wieczór i zanim skończy się film całej miski sałatki nie ma. Jedyną jej wadą jest to, że szybko znika, a chce się więcej
W kuchni u MonikiPrzepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone
W kuchni u Moniki