przełknięcia i ambicjonalna, bo nie znoszę marnować jedzenia, to jednak uczy, których błędów w przyszłości nie popełniać. No, już dosyć użalania się nad sobą, teraz do rzeczy. Poniższy przepis to najprostsza kombinacja, bez specjalnych udziwnień; według mnie godny polecenia, dlatego z czystym sumieniem ląduje na blogu. Co prawda nie mam pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też(...)stylu belgijskim, bardziej ciężkie i sycące? Owocem poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska do popołudniowej kawy z ulubionymi gośćmi. Składniki: 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej
Roślinna - blog wegańskiTakiego surowego, marynowanego łososia robimy sobie od czasu do czasu. Najpierw robiliśmy tylko z solą, cukrem i koperkiem, ale po obejrzeniu podobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale(...)mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą
Kuchnia Prezydentowejsposób na rosół i chyba każdemu smakuje najbardziej ten domowy. Ja też mam swój i powiem bardzo nieskromnie, że mój uważam za najlepszy. ;) Jak ktoś ma ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka(...)rosołu i robię pierogi z mięsem lub krokiety), jeśli trzeba - przecedzam przez sitko, wyłożone gazą. Podaję z ugotowanym makaronem (krajanka lub nitki) i posiekaną pietruszką. Idealny na niedzielę! ;) Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejoraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek, zup i pomidorów! :) Składniki: (porcja na 3 osoby/filiżanki) 15 średnich krewetek mrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka(...)przywarła do dna. Wyłączyć ogień, wrzucić posiekany koperek i przygotować małe miseczki lub filiżanki. Do każdej wrzucić po 5 krewetek i zalać gorącą zupą. Fantastyczny smak! ;) Zupa inspirowana przepisem na zupę koprowo-pomidorową z krewetkami z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia PrezydentowejLovely Blog Award") Bardzo Wam, Dziewczyny dziękuję. Przede wszystkim za to, że czytacie moje przepisy, komentujecie, inspirujecie i po prostu jesteście obecne w mojej "działalności", dzięki Wam wciąż czegoś się uczę, a pasja jaką jest gotowanie przeradza się dzięki Wam w dziedzinę nauki i sztuki(...)każdorazową niezwykłą podróż, za każdym niezwykłym postem; za mnóstwo wiedzy, nie tylko kulinarnej i geograficznej KUCHARNIA - za piękne opowieści i krakersy Kulinarne Szaleństwa E vity - za niezłomność i przepisy tak proste i tak niezwykłe Dziś mam ochotę na.. . - bo od początku aż po dziś dzień wzbudza mój niekłamany podziw Mops w kuchni - bo lubię tam wpadać i czytać
Kuchnia PrezydentowejZamieszczam bardzo eksperymentalny przepis. Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nigdy wcześniej nie jadłam. Dość kontrowersyjna w smaku sałatka, a element kontrowersyjności stanowią oczywiście winne kostki. A dokładniej - zamienione w galaretkę wino hiszpańskie tempranillo z La Manchy. Samo w sobie jest dość cierpkie i trzeba je lubić, zamienione ze stanu ciekłego w stały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko(...)świetna zabawa, zachęcam Was do podobnych eksperymentów kulinarnych! :) Przepis zgłoszony do "Sałatkowych Inspiracji" Neoflamu. Składniki: 125 ml wina czerwonego wytrawnego (najlepiej ulubionego) 3 płatki żelatyny (lub odpowiednia ilość żelatyny w proszku) 1 mała cykoria 1 plaster włoskiej szynki
Kuchnia Prezydentowejchcę być nieskromna, ale to risotto było rzeczywiście doskonałe. Dodatkowo jest to w pełni mój własny przepis i jestem z niego bardzo zadowolona. I chociaż dobierałam składniki w wyobraźni według jakichś tam kryteriów, nie spodziewałam się, że będzie aż takie dobre. ;) Wszystko ładnie się komponuje, a przyjemny akcent stanowi smak i chrupkość szparagów. Całość okazała się świetnie zharmonizowana(...)szlachetna w smaku. Jedyne, co poprawię następnym razem to ilość; zrobiłam wczoraj zdecydowanie za mało! :) Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy
Kuchnia PrezydentowejJuż od dłuższego czasu miałam ochotę na jakieś rogaliki i wczoraj przypadkiem wpadł mi w oko ten przepis w książce "Eleni poleca - Kuchnia grecka" Marii Sandilou. Bardzo ładne rogaliki z ciastem na winie i oliwie z oliwek z nadzieniem rodzynkowo-jabłkowym. Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy
Kuchnia Prezydentowejpierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam babkę kilka lat później z jakiegoś przepisu i dała się zjeść, ale nie była taka jak tarciak Babci Heleny. Dobrze, że jeszcze miałam okazję zapytać ją osobiście, co było nie tak z moją babką! ;) Znajdziecie wszystko w przepisie
Kuchnia Prezydentowejformuła mojego bloga, chyba będę go urozmaicać czasem tym lub owym. A może po prostu szkoda mi naszych dialogów, których wcześniej nie spisałam. Wierzę, że nie będą kolidować z przepisami... W każdym razie dla mnie rozmowa z najbliższymi przy dobrym jedzeniu wiąże się z czymś niezwykle przyjemnym. :) Oczywiście... Nie tylko przy jedzeniu! ;> - Myślę, że wiesz kim powinieneś zostać(...)nieukrywaną satysfakcją - Wiesz jak super, jak wysoko...! - Ale za to jechałem tirem! - Phi...! Tirem...! Tirem to każda tirówka jeździ! Bułki Sołtysa - pszenne bułki z przedziałkiem (przepis znaleziony na epicuriousie ) Składniki: 175 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 2 łyżki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 duże jajko
Kuchnia Prezydentowejroku. Bardzo chciałam , żeby mi się udał, bo wiadomo, jaki pierwszy chleb na początku roku, taki każdy następny! ;) Na szczęście wyszedł cudny. Korzystałam (już chyba 10-ty raz!) z przepisu Kasi , jej chlebki są wspaniałe, nawet jeśli modyfikujecie nieco przepis, i tak wyjdzie pyszny i ładny. Ja dodałam więcej mąki i inaczej zrobiłam zaczyn - zależało mi na uzyskaniu lekko wilgotnego
Kuchnia Prezydentowejzłożyło się wcześniej, żeby ją opublikować. Robię to teraz, a jeśli ktoś nigdy takiej nie próbował, a znajdzie dynię w sklepie, niech kupi i zamarynuje zgodnie z tym przepisem. Jest rewelacyjny, a przy tym niezwykle prosty. Dostałam go na początku sierpnia od Oli (niezawodna dziewczyna!) , sama nigdy wcześniej ani takiej nie jadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję(...)serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :) Przepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą : 2,5 kg dyni 5 szklanek wody 3 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki, bo wolę pikantniejsze marynaty) łyżeczka cukru waniliowego (bez obaw
Kuchnia Prezydentowejmagicznie doskonałe, to robi się je błyskawicznie. Wystarczy, jak powiem, że zrobiłam sobie kubek kawy, nabrałam ochoty na magdalenki, zrobiłam i pochłonęłam od razu 4 zanim wystygła mi kawa? :) Przepis z magazynu "Palce Lizać" nr 2, wydanie specjalne "Jesień 2011" S kładniki (na 30 sztuk w formie na magdalenki, ale piekłam w foremkach babeczkowych, jednak nie polecam, weźcie formę(...)małe (schłodzone) szczypta soli 80g masła 80g miałkiego cukru 80 g mąki ziarenka wanilii z 1 laski lub ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zbyteczne, w oryginalnym przepisie nie było, ja dałam, bo się bałam, że nie wyrosną) masło do wysmarowania formy lub papilotki 1. Piekarnik nastawcie na 190°C, masło roztopcie w rondelku, odstawcie, żeby ostygło
Kuchnia Prezydentowejleżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj." Tyle słownik. A jak smakuje nie napisali, no! Ale ja myślę, że wystarczy spojrzeć(...)Kasia, Asiek , Ola , Paulina ), pod przewodnictwem pomysłodawczyni wspólnego pieczenia - Eli , piekłyśmy swoje buchty: moje wyszły tak wspaniałe, że dziś znów je piekłam! Koniecznie upieczcie swoje buchty. ;) Wykorzystałam w części przepis na buchty od Asi, dodając do swojego kremowy twarożek śmietankowy; z tym dodatkiem ciasto drożdżowe pozostaje wilgotne i mięciutkie jeszcze przez 2 dni. Składniki: 400 g mąki typ 550 (luksusowa
Kuchnia Prezydentowejliptauer wiedeński to jedna z moich ulubionych, odkryta zupełnie niedawno, bo w zeszłym roku, w dodatku całkowicie przez przypadek. Nie szukałam wtedy past, a przepisów na ostre potrawy z użyciem papryczki habanero, której jestem bezkrytyczną fanką. Tak trafiłam tutaj i postanowiłam od razu wykonać Vienna Liptauer(...)Moja wersja sera liptowskiego do liptauer wiedeński. Przez ostatni rok robiłam go regularnie, zawsze w tym samym składzie, bo przepis okazał się idealny i niezrównany. Zestaw składników może zaskakiwać, ale nie obawiajcie się ani cebuli, ani sardynki w towarzystwie ogórków i kaparów; wszystko idealnie przegryzie się w kilka godzin i otrzymacie wspaniały, harmonijny w smaku i kremowy, jedyny w swoim
Kuchnia Prezydentowej