przepis - 33114 przepisów (strona:795/2208)

TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 166

przestanie mnie fascynować i zaskakiwać. Kojąca i intrygująca jednocześnie jest myśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał!  CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki  Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne(...)wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.  Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 137

też obracanie na swoją rzecz lub dla osiągnięcia korzyści było grzechem.  Marnowanie go było jak kradzież." /Jaques Le Goff/   KONKORDIA /proporcje na 10 osób/  Przepis znaleziony na tej stronie - klik ; polecam wszystkim, którzy chcą sami komponować drinki. Znajdziecie tu podstawowe informacje o składnikach i proporcjach.  3/4 szklanki syropu klonowego 3/4 szklanki ciepłej wody sok wyciśnięty(...)cukrze.  ŻURAWINOWE DAIQUIRI /przepis z tej strony - klik , proporcje na 1 osobę/  60 ml ciemnego rumu 30 ml syropu żurawinowego 30 ml soku z limonki "Pijane żurawinu" (przepis poniżej) gałązka świeżego rozmarynu /lód opcjonalnie/  Do shakera wlać rum, syrop żurawinowy i sok z limonki oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Dodać łyżkę "Pijanych

KUCHARNIA
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 129

lukru palce.  Tureckie siężyce.  Historia ich nazwy na zawsze już pozostanie dla Południa tajemnicą, która odeszła wraz z uśmiechem Babci Pauliny.  Pozostał spisany na kartce przepis, który Południe podarowało Północy.  W tej samej chwili na niebie Północy i Południa pojawił się ten sam biały księżyc, a za nim kolejny i następne.  Są smaki, które(...)Południe - Anna Maria, czyli ja Koniecznie wybierzcie się w podróż na Północ, by zobaczyć jak tam (klik ) wyglądają tureckie księżyce. Północna Asiejko! Dziękuję za wszystko:*  TURECKIE KSIĘŻYCE /z przepisu Babci Pauliny/  15 dag masła 15 dag cukru pudru 5 żółtek 5 białek 5 dag gorzkiego kakao 7 dag mąki 10 dag mielonych orzechów szczypta soli Lukier

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 154

najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest w tym niezwykła magia. Tym większa, jeśli okazuje się(...)powód do zachwytu - nic nie traci na swojej wilgotności (tak, to baba wilgotna, nie sucha!).  Nawet jeśli nie macie specjalnej formy na gołębicę, namawiam Was na jej upieczenie. Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 158

prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje. Wiele z tego co robimy jest zbyt proste, żeby to podać jako przepis". I coraz mocniej wierzę w to, że "nie ma żadnej techniki, są tylko sposoby, co i jak zrobić. No, czy będziemy odmierzać i ważyć, czy już zaczniemy gotować."* A więc zaczynam(...)upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni. * cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" , Marlena de Blasi " Tysiąc dni w Toskanii" , Frances Mayes "Bella Toskania" .  Z radością dodaje przepis do piknikowe j akcji prowadzonej przez Agnieszkę - Usagi

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 110

Drodzy!  Pytacie o przepis do deserów na zdjęciach - od dziś możecie je przeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia(...)prawidłowej odpowiedzi jest Joanna Tymcio, która jako pierwsza odgadła moje warsztatowe plany i wpisała odpowiedź na FB. Joanno, gratuluję i czekam na dane do wysyłki.  Dziś wyjątkowo bez przepisu, choć ze zdjęciami letnich deserów, które przygotowałam do letniego wydania internetowego magazynu Spring Plate . Nowy numer gotowy będzie lada dzień, o czym Was z przyjemnością poinformuję.  Mimo kapryśnej pogody

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 202

okresie świąt. I choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki .  Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam(...)krążki.  Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba. Pyszne! * cytuję przepis Christiana Hellberga z książki Smaki z Fjallbacki , z moimi zmianami

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 166

zwanych przez wielu batonami lub granola bars. Ziarnko do ziarnka uzbierało się wystarczająco dużo ziaren, by upiec batony i równie dużo słów, by w końcu podać to co, najważniejsze - przepis. Zajadajcie na zdrowie! BATONY GRANOLA (Granola bars) 3 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanki płatków żytnich błyskawicznych 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki otrębów /użyłam porzeczkowych(...)wystudzić i kroić na batony dowolnej wielkości.  Jeśli wolicie, by batony były bardziej ciągnące można dodać więcej masła orzechowego i/lub soku. Jeśli zaś wolicie bardziej chrupkie podaną w przepisie ilość soku można zmniejszyć o ok. połowę. * Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem oleju rzepakowego Beskidzkiego .   Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta

KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 140

Drzemiący, budzony i dokarmiany.  Zakwas.  " Lievito to rodzinne dziedzictwo. Zrobiony "dawno, dawno temu", przez którąś z kobiet z rodziny Marii, stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę. Być może przepis wymyśliła bisnonna , prababka, a może ktoś żyjący wiek czy dwa wcześniej. Kimkolwiek była owa kobieta, stworzyła lievito madre , "zakwas matkę", mieszając mąkę i wodę, a potem stawiając w ciepłym miejscu(...)jest dalszą częścią niekończącej się historii, w której zmieniają się bohaterowi, ale sens i magia pozostają takie same, ukryte w każdym okruchu... CHLEB POLSKI /cytuję na podstawie  przepisu Tatter - klik / 200g zakwasu żytniego razowego (130% hydracji) 550g mąki białej pszennej chlebowej 50g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 300g letniej wody 2 łyżeczki kminku * opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży

KUCHARNIA
Łosoś z piekarnika 153

Mój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej

Passions hobbies life
Ciasto kokosowe 339

najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej. Wystarczy zostawić wymieszaną masę na dłużej, a po odcedzeniu kokosu, do pozostałej płynnej masy dodać wódki (opcjonalnie(...)misce, dodać miękkie masło i zmiksować na puszysty krem. Jeżeli krem jest za suchy, to dodać trochę płynnej masy. Krem powinien być lekko mokrawy. Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony

Passions hobbies life
Tarta brokułowa z kurczakiem 1971

zrobienia tarty z brokułem i kurczakiem natchnął mnie przepis Doroty link . Tarta wyszła pyszna, oczywiście dla tych, co lubią brokuły (bo mój tata mawia zawsze "że on z tym paskudztwem zielonym nic nie zje" ;-) ). Średnica mojej tarty była duża, więc jak będziecie robić w mniejszej formie, to koniecznie dajcie mniej kurczaka. Jeszcze jedna dygresja zanim podam przepis. Chodzi o ciasto

Passions hobbies life
Pomysł na deser 132

razem nie przepis, a pomysł :-) Bo trudno nazwać coś przepisem skoro można ten deser zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Ja chciałam zaproponować wykorzystanie foremek do lodów i czekoladek. Można w nich przygotować różne kształty galaretek w przeróżnych kolorach. W moim przypadku jest to jedynie zielony i czerwony, ale to też między innymi dlatego, że deser robiłam tylko do czterech osób

Passions hobbies life
Kruche ciasteczka "ala pieguski" 122

Przepis z książki "Przepisy na cały rok". Moje ciasteczka były nieco mniej czekoladowe, bo z braku czasu dodałam tylko pół szklanki drobno połamanej czekolady. Ale i tak są smaczne i już prawie wszystkie zniknęły :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki uniwersalnej (napowietrzonej) 1 kostka margaryny 1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu

Passions hobbies life
Kruche rogaliki migdałowe 123

Rogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko

Passions hobbies life