tych, ktorzy zagladaja do mnie regularnie nie jest tajemnica, ze lubie placuszki roznego rodzaju. Nic wiec dziwnego, ze i tym razem chce podzielic sie z Wami kolejnym przepisem na nie. Tym razem beda to placuszki jesienne, bo przygotowane z prawdziwie jesiennych warzyw: dyni i ziemniakow. O ile ziemniaki uwielbiam od zawsze, o tyle z dynia zaprzyjaznilam sie dopiero rok temu(...)rokiem jest Bea. Poniewaz to dzieki Niej i Jej wspanialej akcji polubilam dynie, to pomyslalam sobie, ze na otwarcie przygotuje cos innego niz zupa. Na nia jeszcze bedzie czas ;) Przepis znalazlam w zakupionej przypadkiem francuskiej gazetce "Maxi cuisine 10/11 2009" i od razu mialam ochote go wyprobowac. Wprowadzilam jednak pare zmian mi. zastepujac ziemniakami cukinie, ktorej akurat nie mialam. Zapraszam
Przysmaki Karolkimila lektura zasiasc w fotelu i zapomniec o calym swiecie. Przerzucam kolejne kartki, zatrzymuje sie na chwile na kazdej stronie. Podziwiam zdjecia dan, wyobrazam sobie ich smak. Studiuje przepisy i w myslach dokonuje zmian w pierwotnej recepturze. Czasami jak cos szczegolnie wpadnie mi w oko pokazuje to M., a On czesto mowi " ale to fajne, to kiedy zrobisz takie cudo(...)bylo z ta tarta. Wypatrzylam ja juz dawno w jedym z numerow francuskiej gazety Maxi cuisine (10/11 2009). Zdjecie widniejace obok przepisu wygladalo szalenie apetycznie. Nie moglam wiec sie powstrzymac i w niedlugim czasie podobna tarta zagoscila na naszym stole. Zaczynajacy sie wlasnie dzis "Cytrusowy weekend 2009" byl doskonala okazja do wyprobowania tego przepisu. Tradycyjnie dokonalam kilku zmian, przede wszystkim
Przysmaki Karolkimoje przepisy na Boze Narodzenie. Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :) Ciasta, ciasteczka Pierniki Dania z ryb Dania miesne Inne Zupy
Przysmaki Karolkipieczenie nie sprawilo mi takiej przyjemnosci jak zwykle. Przyznam, ze gdy zabieralam sie za pieczenie sernika to mialo to byc zupelnie inne ciasto niz to, ktore widnieje na zdjeciu. Przepis byl zupelnie przypadkowy, a o wyborze zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie. Przez chwile zapomnialam, ze zdjecia w gazetach kulinarnych mijaja sie z rzeczywistoscia i prawie zawsze sa mocno poprawiane. Oprzytomnialam(...)zaraz po tym jak zrobilam mase serowa, ktora byla zbyt luzna i nie byla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie, co mysle, ze bylo doskonalym rozwiazaniem. Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu, ze to byly sluszne decyzje. Polecam wiec
Przysmaki Karolkiglowa zajeta jest w tym momencie organizowaniem przeprowadzki, nadzorowaniem najwazniejszych spraw do pozalatwiania. Ale, ale! zeby stali bywalcy tego bloga nie poczuli sie zaniebdani i opuszczeni dzis odkurzam pewnien przepis z dzieciecych lat. Wczesniej juz dwa razy zabieralam sie za zamieszczenie go na blogu, ale zawsze bylo cos wazniejszego i fajniejszego do pokazania i tak przepis lezal sobie w segregatorku(...)mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego. Smacznego! Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno. Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce
Przysmaki Karolkiprzysmakiem. Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis z cudownym zdjeciem, ktore kusi za kazdym razem gdy nie nie spojrze. Niestety nasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec(...)dekoracji wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Truskawkowy sezon 2010" zorganizowanej przez Olge Smile
Przysmaki KarolkiDzis skladnikiem numer jeden w moim przepisie bedzie cukinia. Na ta rodzima czekalam z wielka niecierpliwoscia i juz nawet zjadala mnie zazdrosc gdy jakis czas temu Bea wspomniala na swoim blogu , ze zakupila pierwsze, tegoroczne cukinie. W ogrodzie mojej Mamy na to wspaniale warzywo jeszcze troche trzeba poczekac. Z opowiadan Mamy wnioskuje, ze malutkie cukinie juz sa, jeszcze tylko kilka(...)kupuje cos, bo nie moge sie oprzec np slicznym, aromatycznym truskawkom. Teraz tez i cukini. Ale moze juz czas konczyc to "gadanie" o targu, a czas zabrac sie za przepis. Receptura pochodzi z pisma "Maxi cuisine" grudzien 2009/styczen 2010, z ktorego juz nie raz wykorzystalam przepisy tu na blogu. Ten czekal na realizacje dosc dlugo, ale to dlatego, ze czekalam
Przysmaki KarolkiNasze cukiniowe plony dobrze tez poznaly wszystkie kolezanki Mamy, bo i One sa hojnie obdarowywane po kazdej naszej wizycie na dzialce. Z racji tego urodzaju dzis musial pojawic sie przepis cukiniowy. Wypatrzylam go w mojej ulubionej francuskiej gazecie Maxi cuisine, z ktorej juz nie raz prezentowalam tu przepisy. Mam wiec nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu moja propozycja. Crumble(...)rozsypujemy na cukini. Calosc zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez okolo 20 minut. Smacznego. Uwagi : Moim zdaniem kruszonki bylo zbyt wiele co mnie osobiscie denerwowalo. W oryginalnym przepisie bylo wiecej maki w kruszonce, ja zmniejszylam jej ilosc, ale i tak jak dla mnie kruszonki bylo za duzo i byla zapychajaca. Cala potrawa zas byla pyszna. Zamiast zwyklego kremowego
Przysmaki Karolkitemu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek , wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne. Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam(...)poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo. Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :) Jablecznik skladniki: Oryginalny przepis jest na duza blache, ja zmienilam proporcje chcac dostosowac je do tortownicy. Podaje wiec przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje. 6 jajek
Przysmaki Karolkitarte z gruszkami. To jedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale(...)takie trudne i juz nastepnego dnia zajadalam sie przygotowanym wlasnorecznie wypiekiem. Od tamtej pory co jakis czas pozwalam sobie na taka czekoladowa chwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru
Przysmaki KarolkiPomyslicie pewnie, ze ostatnio jestem monotematyczna, poniewaz to juz kolejny przepis na czekoladowe ciasto w stylu brownies. Tak sie sklada, ze dzis to nie przypadek tylko zamierzony zabieg, a wszystko przez Czekoladowy Weekend , ktorego patronka jest Bea. Mozliwosci wykorzystania czekolady jak wszyscy doskonale wiedza jest mnostwo, ale ja akurat teraz mam goracy okres w zyciu i nie dysponuje czasem(...)moge z czystym sumieniem napisac, ze jest to najlepsze brownies jakie kiedykolwiek jadlam. W tym miejscu pragne bardzo podziekowac pewnej Dobrej Duszy, ze podzielila sie ze mna przepisem :-) Na moim blogu znajdziecie juz kilka sprawdzonych przepisow na takie ciasta, jednak wlasnie to jest moim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy. Brownies skladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g
Przysmaki Karolkiuplynela mi zupelnie inaczej niz sie spodziewalam, a mianowicie cala nasza rodzine zmogly rozne choroby i wirusy. Poza tym ciagle mam zbyt malo czasu by przygotowywac nowe dania, testowac przepisy, a potem umieszczac je tutaj. Zaluje bardzo! Korzystam jednak z kazdej nadarzajacej sie okazji by zniknac w kuchni i przygotowac moje ulubione dania z ulubionych produktow. Ucieszylam sie jak dziecko(...)cukierkow gdy dostalam zielone szparagi. Mialam na nie wiele pomyslow, ale koniec koncow powstala quiche. Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu
Przysmaki Karolkirana do wieczora. Doszła więc do wniosku, że częściej powinnam przygotowywać łakocie, bo to sprawdzona recepta na słonecznie dni. Coś w tym jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody(...)masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka
Przysmaki Karolkisię to zbyt często. Wszystko zmienia się z nadejściem Świąt. Właśnie wtedy stawiam na własnoręcznie przygotowane pierniki i ciastka, a o kupnych nie ma mowy. . Lubię wyszukiwać nowe przepisy, mam pewne preferencje co do smaku, ale chętnie próbuję czegoś nowego. Okres od listopada do połowy grudnia to czas testowania. Nie wszystkie wypróbowane przepisy zasługują na to, by skorzystać(...)pudru i wody. Lukier nie powinien być zbyt luźny, ale też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru. Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania
Przysmaki Karolki