biłeś, bo nie mogłeś." Stanisław Lem Komentarze Gość: agabi, 94-193-75-176.zone7.bethere.co.uk 2012/06/20 10:30:51 nigdy nie używałam mleczka kokosowego, koniecznie wykorzystam Twój przepis. pozdrawiam zawsze.oliwek 2012/06/20 12:50:47 fajne połączenie szpinaku, ryżu, mleczka :) wedelka 2012/06/20 13:14:53 Ale ciekawe połączenie :) Zapisuję do wypróbowania :) basia3005 2012/06/20 15:30:05 uwielbiam szpinak .. laczylam(...)Basia , fajnie, że już zdążyłaś wypróbować:) A śmietankę sojową to robisz sama czy kupujesz? basia3005 2012/06/21 22:57:30 smietanke sojowa kupuje -:( ale musze sie zabrac za jej zrobienie .. przepis znalazlam tutaj nomeatjustcook.blogspot.fr/2012/02/sojtana-czyli-gesta-smietana-sojowa.html moze tobie lub komus podpasuje ?? sowa_nie_sowa 2012/06/22 07:59:38 Basia , mnie się to bardziej z majonezem kojarzy - taka ilość oleju;) Ale pewnie wypróbuję
Zdrowa Kuchnia SowyNapisałam tarta z pytajnikiem, bo nie wiem jak nazwać to, co mi wyszło - tarta, placek, a może pizza (tylko bez drożdży;)? Wzorowałam się na tym przepisie, ale śmietanę zamieniłam na jogurt, dodałam przyprawy i zrobiłam o połowę mniej ciasta na taką samą foremkę czyli o śr. 20 cm. I wyszedł cieniutki spód obłożony cukinią i serem - pyszne!!! Tak pyszny(...)zanim jeszcze je zauważyłam ;) Miłego weekendu życzę! sylwiam7 2012/06/23 14:43:03 Tarta czy nie - ważne, że genialna :) Aż ślinka cieknie :) Gość: Bee, aaex25.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/23 23:57:28 Świetny przepis, zdecydowanie moje smaki ;) fajne danie na obiad, który moge zrobic w samotne popołudnie, a nie taki który starczyłby do wykarmienia 10-osobowej rodziny( której niestety nie posiadam i muszę kombinować
Zdrowa Kuchnia Sowyaaxp188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/30 22:14:44 Kurkuma, imbir... Ty Kochana to nawet z naleśnika zrobisz dzieło sztuki! basia3005 2012/07/01 08:01:00 mniam ..mniam ..uwielbiam dla MM-owcow -jest to przepis na II faze ren-ya 2012/07/01 18:41:09 Pięknie wyglądają:) Ja wczoraj również raczyłam się jagodami, ale jak zwykle poszłam na łatwiznę i zjadłam je z jogurtem;) Na szczęście(...)Basia , jakby każdy biegał do okulisty, bo czegoś nie zauważył, to wszyscy byśmy nosili okulary;) Jest ok:) Gość: Madziorek, 077222237250.warszawa.vectranet.pl 2012/07/02 21:08:30 Mi się najbardziej w tym przepisie podobają jagody :) Mam teraz na nie duuużą fazę i przedwczoraj upiekłam 12 jagodzianek! Na szczęście mam grono przyjaciół, którzy pochłaniaja moje wypieki ekspresowo i mogę już rzucić się
Zdrowa Kuchnia Sowyplacek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym. Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I nie po raz pierwszy moje ciasto(...)kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować tak jak w przepisie. Pozostało mi więc zrezygnować z tych planów i wylepić po prostu dno większą częścią ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam żadnej pasty, dawno też nie robiłam nic z ciecierzycy. Więc gdy do tych dwóch faktów doszedł przepis, który znalazłam w dodatku do GW, to od razu poszedł do realizacji:) W przepisie były użyte 2 puszki ciecierzycy, czyli ok. 400 g, ja użyłam gotowanej i o połowę mniej. Zmieniłam też przyprawy, bo nie miałam kuminu. Składniki(...)ugotowanej ciecierzycy ok. 120 g suszonych pomidorów w oliwie 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii (w przepisie były gałązki świeżej, ale ja nie miałam) łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo więcej Najpierw ugotowałam ciecierzycę (po uprzednim całonocnym jej moczeniu). Odcedziłam, pozostawiając jednak trochę wody z gotowania do rozrzedzenia pasty. A potem w misce
Zdrowa Kuchnia Sowyzaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza. Robiłam kiedyś wg przepisu Moniki zapiekankę makaronową z wędzoną rybą i bardzo mi smakowała, więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię(...)czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie jak kalafior i fasolkę w przepisie z kurkumą . Zjadłam z grzanką ciemnego chleba i bardzo mi smakowało:) Wracając do zupy: gdy bulion był już gotowy pokroiłam pora i przesmażyłam na maśle, po chwili dodałam pokrojonego
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki(...)mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka i kminek do posypania Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy
Zdrowa Kuchnia Sowydojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam(...)lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś też moim dziewczynkom, dla Pań wychowawczyń - były zachwycone. Wesołych Świąt
kolorowotorcikowoZadanie konkursowe polega na : * przygotowaniu ciasta, ciasteczek lub deseru - mile widziane Świąteczne propozycje * jednym ze składników musi być herbata Teekanne * jedna osoba może przesłać max. 3 propozycje * zgłoszenia przepisów do 12 grudnia Zgłoszenie powinno zawierać: - przepis - zdjęcie ( było by miło, gdyby na foto widniała użyta herbatka ) Będzie mi miło jeśli polubisz: * Teekanne * kolorowo-torcikowo Swoje przepisy zgłaszajcie
kolorowotorcikowoobiecałam, tak oto prezentuję pierwszy przepis z wykorzystaniem musu owocowo-korzennego. Przepis na mus owocowo-korzenny publikowałam tutaj . Polecam ten deser, gdyż zaskakuje smakiem. Jest szybki w wykonaniu ... jeśli mamy przygotowany wcześniej mus. Jeśli nie, też nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Może przygotujecie na walentynki ? Składniki ( porcja dla 3 osób ) 125 g serka mascarpone 100 ml słodkiej śmietanki(...)chałwy waniliowej ponadto: mus owocowo-korzenny kruche wafle Wykonanie: Przygotowujemy mus owocowo-korzenny z tego przepisu. Do deseru wystarczy 1/2 porcji. Aczkolwiek warto przygotować więcej, na zapas ;) Chałwę kruszymy i łączymy z serkiem mascarpone. Nie ubijamy, tylko mieszamy widelcem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone z chałwą i ubijamy aż składniki się
kolorowotorcikowozrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje
Pasja SmakuPostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet
Pasja SmakuMoje drugie podejście do tarty, tym razem w wersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd ., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki
Pasja Smakubardzo wiedziałam co zrobić. Jako, że warunki studenckie, starałam się stworzyć coś prostego, ale sycącego. Na szczęście miałam także pierś z kurczaka. Chwila poszukiwać w internecie i mam świetny przepis, którym zaraz się z Wami podzielę. Inspiracja TU . Przepis podaję ze zmianami na moje warunki i możliwości ;) Składniki: 1 mała podwójna pierś z kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula(...)duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Ekspresowo w kuchni
Pasja SmakuPrzyznam się Wam, że w tym roku szparagi jadłam po raz pierwszy. Oglądając Wasze blogi i przepisy czułam się wręcz zmuszona do ich spróbowania. Na dzień dobry postanowiłam wykorzystać taki przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku
Pasja Smaku