Przepis na ten pyszny i szybki deserek znalazłam już bardzo dawno temu na jednym z moich ulubionych blogów . Deser jest pyszny, żałuję że wcześniej nie zdecydowałam się go przygotować. Semifredo to przepyszne lody kawowe w sam raz na upalne dni. Składniki: 180g słodzonego mleka skondensowanego; 50g kawy rozpuszczalnej(instant); 250g śmietanki 30%; Wykonanie: W misce wymieszać kawę z mlekiem(...)mrozić około 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na talerzyk deserowy i udekorować, np. posypując słodkim kakao. Moje uwagi: 1. Kawy rozpuszczalnej dodałam mniej niż podane jest w przepisie. Wydawało mi się, że 50g to za dużo, więc dałam tylko 25g i ta ilość była wystarczająca. Nie wiem, może moja kawa była ta z tych "mocniejszych" i lepszej jakości ( Nescafe
In my kitchenPuszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego; około 1,5 szklanki mąki pszennej
In my kitchenczasu lubię upiec takie małe co nie co:) Tym razem padło na rogaliki, które okazały się trafem w dziesiątkę. Smaczne, z lekko kwaśną nutą wiśni z wanilią... Polecam. Wybierając przepis na te rogaliki wzorowałam się na przepisie Pauliny z bloga Kotlet.tv . Jeżeli ktoś jeszcze tego bloga nie poznał to go Wam polecam. Ciekawe filmiki są fajnym poradnikiem kulinarnym dla początkujących
In my kitchenSzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny w tym przepisie podałam więcej i tak też zrobiłam przygotowując to ciasto. Były u mnie okropne upały, ponad 30 st.C
In my kitchenDzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś(...)szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 całe jajko szczypta soli oraz : 300 g wędzonego łososia mały słoiczek kaparów sos holenderski przepis tu tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać pokrojone w małe części masło. Wszystko razem
pieprzny smaczekTak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla
Kuchcik gotujekochani:) Dziś mam dla was przepis na pyszniutki makaron :)))) Przepyszne pesto , kurczak i fasolka - naprawdę niebo w gębie :)))) Przepis otrzymałam od mojej Aleksandry ;) składniki 1/2 opakowania makaronu spaghetti opakowanie fasolki szparagowej mrożonej pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku oliwa z oliwek duża marchew ser typu parmezan pierś z kurczaka ostra papryka curry sól i pieprz Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Marchew
Cukier&PuderPrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja SmakuPo tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.
W kuchennym oknie Ewyulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane
Kto ugości moich gości?skoro o patyczkach mowa, to u mnie wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny(...)mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja! *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami
KUCHARNIAniedowierzaniem, że efekty moich kulinarnych eksperymentów są nie tylko jadalne, ale i potrafią wymalować na twarzy błogi i szczęśliwy uśmiech, najlepszym lekarstwem jest oczywiście kuchnia! Początkowo trzymałam się ściśle przepisów, co niejednokrotnie kończyło się fiaskiem i zamiast leczyć, przynosiło tylko dodatkowy stres i zmartwienie. Przełomem było odkrycie, że gotowanie to przede wszystkim zabawa, a przepis to punkt wyjścia, który podobnie
KUCHARNIAsmakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje do mięs i serów, u mnie zajął miejsce żurawiny(...)myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu 1 -1,5 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Porzeczki opłukać
KUCHARNIAnadal pięknie czerwienią się na krzakach. Clafoutis z gruszką i malinami. Szybkie, pyszne, bardzo proste. Idealne na niespodziewane wizyty. Wiem na pewno, że wrócę do tego przepisu. Nie wiem tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie? CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering(...)przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie:) pomarańczówką - pycha! A jeśli macie ochotę na gruszki w wersji wytrawnej odsyłam Was do zeszłorocznego przepisu na jesienne smaków otulenie - klik i bardzo polecam terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik
KUCHARNIAprzysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem, że nie zabrzmi(...)sodzie? - dzięki niej, precle nie wyrosną nadmiernie w piekarniku i zachowają niemal taki sam kształt jak po formowaniu. * cytat o historii i pochodzeniu precli pochodzi z Wikipedii (klik) Przepis na precle z nadzieniem dyniowym to moja propozycja do prowadzonego przez Beę Festiwalu Dyni
KUCHARNIA