Schab pieczony w przyprawach 277Za oknem coraz chłodniej, więc pora wrócić do produkcji własnych wędlin. Staram się unikać tych sklepowych z wiadomych względów... Na pierwszy ogień
Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 216W sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody gruszkowe 225Wprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków 361Wczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam
Kulinarne przygody Gatity
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 204Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej
Kulinarne przygody Gatity
Kostka grysikowa do zupy 212O istnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim blogu. I przypomniało mi się, że moja babcia rosół
Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 282Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie
Kulinarne przygody Gatity
Domowa przyprawa do piernika 256Coraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna
Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 543Dziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może
Kulinarne przygody Gatity
Mielona skórka pomarańczowa 199Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej
Kulinarne przygody Gatity
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 496Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 472Był już czerwony barszcz wigilijny na zakwasie, więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je
Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 292Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł
Kulinarne przygody Gatity
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 276Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość
Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 348Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też
Kulinarne przygody Gatity