przepis - 33114 przepisów (strona:414/2208)

Chutney śliwkowy 227

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 247

Dzisiaj kuchnia polecam szybką, kremową i rozgrzewającą zupę z kalafiora. Dorzuciłam do niej jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy 277

Klasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek lubię go jeść właśnie tak jak to przedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do ciasta dyniowego 178

Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 177

Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 220

Na wielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym 173

Dzisiaj szybciutka kremowa zupa z dyni z azjatycką nutką. Jeśli mamy upieczoną dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmikoswanie

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 151

Z pobytu na wsi przywiozłam świeżutki olej rzepakowy, który  własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 233

Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 236

Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu Dzisiaj będzie troszkę nietypowy wpis, choć od wątku kulinarnego nie będziemy odbiegać zbyt daleko :) W

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 228

W mojej kuchni lubię gotować zgodnie z tym na co mamy aktualnie sezon. Korzystać z owoców i warzyw, które akurat mają swój czas, są dojrzałe, pełne

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 207

Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi.Chleb

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany z mięsem 240

Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na

Kulinarne przygody Gatity
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 289

Dzisiaj chciałam Wam polecić szybki kisz warzywny. Bardzo lubię przygotowywać kisze, bo tak naprawdę, poza ich głównym wypełnieniem, czyli jajkami, śmietaną i mlekiem, można do nich

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 259

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną

Kulinarne przygody Gatity