Domowe lody morelowe 181I oto kolejne lody z mojej magicznej maszynki. Normalnie oszalałam :-). Tym razem było to morelowe love ! Dostałam trochę moreli, z części zrobiłam konfiturę morelową
Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bakłażana 240Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe 207Doszłam do wniosku, że chyba już jestem nudna z tymi lodami ;-). No cóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor lodów wyszedł niesamowity
Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z borówką amerykańską 330Teraz to już na prawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom. Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam
Kulinarne przygody Gatity
Cukinia z mięsnym farszem 238Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi
Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 222Sezon na warzywa psiankowate w pełni ! Ostatnio namiętnie piekę paprykę, pomidory, bakłażana, cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową 253Dziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką
Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 253Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena po mału spada, a owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody żurawinowe 225Sezon lodowy powoli zbliża się ku końcowi, niestety... Choć myślę, że pomimo nadchodzących jesiennych chłodów będę jeszcze je robić. Bardzo nam zasmakowały, (w tym
Kulinarne przygody Gatity
Dżem śliwkowy 204Dzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek
Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 266Lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca
Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty sałatkowej 316W Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na warszawskiej Białołęce ciągle odkrywam nowe warzywa. Był brokuł łodygowy, natomiast motywem przewodnim dzisiejszego postu będzie młoda kapusta
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 251Dzisiaj kolejna ( wczoraj pisałam o kapuście sałatkowej) nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście w moim ulubionym gospodarstwie Państwa Majlertów na warszawskiej
Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto 267Dzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę
Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 257Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł
Kulinarne przygody Gatity