przepis - 33114 przepisów (strona:1101/2208)

Konfitura truskawkowa 151

skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to produkt w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów ;) Warto mieć chociaż parę słoiczków. Poniżej najprostszy przepis, dzięki któremu wydobędziesz co najlepsze z truskawek, bez żadnych ulepszaczy i dodatków. Tak przyrządzoną konfiturę możesz wykorzystać później do ciast, naleśników itp itd. Składniki: - 2 kg truskawek

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowane szaszłyki z pieczarkami 173

pominąć to na co akurat nie masz ochoty. Fakt 2. Szaszłyki są pyszne i efektowne - można się popisać ;) Fakt 2. Przy szaszłykach trzeba się narobić, nie ma rady :) Przepis na moje ulubione szaszłyki:) Trudno podać proporcje składników - z poniższych ostatnio wyszło mi 15 sztuk, ale też zależy jak ciasno je nabijesz. Notabene polecam grubsze niż na zdjęciu patyki. Składniki: - 500g

Kraina Tysiąca Smaków
Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami 235

Odkryłam ostatnio nowy sklepik rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra! Przepis w myśl zasady proste jest pyszne - łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu, że pieczemy rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę

Kraina Tysiąca Smaków
Pampuchy, czyli kluski na parze... 190

słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;) - 750g mąki pszennej - 4 jajka (w temperaturze pokojowej!) - 125g

Kraina Tysiąca Smaków
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 136

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej

Kraina Tysiąca Smaków
Caprese, czyli włoska klasyka. 145

poprosiłam, żeby pokroił pomidora do mozzarelli, a on zapytał "w co?", niestety moja bezmyślność została ukarana, bo odpowiedziałam "w trójkąciki" i dostałam najdrobniejszą kosteczkę, jakie w życiu widziałam:) Mój przepis powinien się nazywać "krzywa wieża Caprese" ;) Lubię tą sałatkę za ilość czasu, jaką trzeba włożyć w jej przygotowanie. Składniki (na 2 porcje): - 1 kulka mozzarelli - 1 pomidor (najlepiej podobnej

Kraina Tysiąca Smaków
Szybki deser z brzoskwiniami i biszkoptami 142

koniec ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch każdej porcji. Całość można udekorować listkami mięty lub startą czekoladą.. Pełna dowolność w wyborze owoców;) Smacznego! Przepis zgłaszam do akcji

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowane jabłka, czyli pyszny deser z grilla 145

słodkie też będą dobre. Proste, a jakie pyszne!:) Najlepiej smakuje na ciepło! PS. Przypominam o konkursie i obiecuję, że jak tylko uporamy się z ogrodzeniem, będą pojawiać się nowe przepisy

Kraina Tysiąca Smaków
Pierś z kurczaka w papirusie - domowy sposób 201

Zastanawiałam się dzisiaj co by tu szybko zrobić na obiad i przypadkiem trafiłam na post Edyty (Pyszna Pasja)  - przepis na pierś z kurczaka w papirusie. Już wcześniej planowałam zakup gotowej mieszanki, ale gdy przeczytałam, że można się obejść bez niej, nie zastanawiałam się ani chwili dłużej. Mięsa nie trzeba kroić, rozbijać itp itd, więc czas przygotowania skraca się

Kraina Tysiąca Smaków
Śniadaniowa pasta z makreli 193

bardzo ograniczone:) Tęsknię za własnym łóżkiem i dużą lodówką.. ;) Toż nawet to zdjęcie się prosi o listek pietruszki na wierzchu! Ale nie biadolę już, tylko grzecznie piszę przepis. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Smoothie pomarańczowe z limonką i nutką mięty 161

ziemniaczanej do sernika i nie wyszedł... moja wina (i francy, która mnie wkurzyła i byłam rozkojarzona). Dziś zabrałam się wreszcie za marchewkowe muffinki, które chodziły za mną od dawna. Przepisu szukałam w internecie, no i niestety wybrałam jeden i okazał się niewypałem. Nie wyrosły ładnie i są ciężkie, mokre. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Pyszne serowe racuszki 147

Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale pasują do nich wszelkie powidła i konfitury. Przepis znalazłam tutaj  i od razu postanowiłam wypróbować:) Moja resztka twarogu ważyła 170g i czuć było, że sera mogłoby być więcej. Składniki: - 250 g twarogu (mój nie był ani trochę

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami) 186

więcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę

Kraina Tysiąca Smaków
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 607

strasznych tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać z własnego przepisu lub z tego, który podaję poniżej), później trzeba podpiec je 15 - 20 minut, a na koniec przygotować masę serową i całość upiec. Ale od czego są długie weekendy? Ja najbardziej lubię

Kraina Tysiąca Smaków
Konfitura z kiwi - nutka optymizmu w ponury dzień :) 202

cytryny wyciskamy sok i mieszamy w garnku z owocami kiwi.  3. Całość zasypujemy cukrem. Jeśli owoce są słodkie proponuję użyć go na początek nawet mniej niż w przepisie. Dosłodzić zawsze można - w drugą stronę już gorzej ;) Wbrew pozorom w przypadku tej konfitury naprawdę trzeba uważać ze słodzeniem.  4. Na wolnym ogniu gotujemy konfiturę 1 - 2 godziny, aż cała

Kraina Tysiąca Smaków