Przed chwilą znalazłam na karcie pamięci zdjęcia jagodowego koktajlu, który zrobiłam jeszcze w lipcu. Tak to jest u mnie najczęściej, gotuję, robię zdjęcia, ale nie mam czasu dodać przepisu. Ale póki jeszcze trwają wakacje to chyba jest jak najbardziej na miejscu, mimo, że jagody można już tylko wspominać. Składniki: kefir 400 ml szklanka czarnych jagód + kilka do przybrania
Pasja Smakupodwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem
Pasja SmakuKolejny przepis z serii: zakochałam się w nim i musiałam go jak najszybciej zrobić. Plus to, że to moja pierwsza potrawa z bakłażanem, którą jadłam i robiłam. Świetna sprawa, cudowny pierwszy raz. Polecam. Z podanych składników wychodzi dość dużo roladek, dlatego ta potrawa dobrze sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Pasja SmakuKlasyka - chyb nie ma osób, które by ich chociaż raz nie zrobiły. Ja najbardziej lubię je ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Kolejny przepis z mojego projektu - powrót do kuchni tradycyjnej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Pasja Smakujeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś ciekawszego. Tak właśnie powstała ona, smaczna, jeszcze nie raz do niej wrócę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Pasja SmakuRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka. Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku. Gotować
Pasja Smakuspodziewaliśmy się gości z okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła
Pasja SmakuPodczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty
Pasja Smakujest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka
Pasja Smakuobiadu, pewnie podobnie jest też u Was. Nie każdy wie co z nimi zrobić, każdy chciałby świeże. Kiedyś robiłam podobne kotleciki z pieczarkami, a tym razem inspirowałam się przepisem na pieczone mini placuszki na blogu Ali z Krainy Czarów. Wyszły bardzo ładne, może trochę zbyt spieczone, ale mi smakowały. Podała je jako dodatek do pieczonej karkówki. Składniki: ziemniaki pozostałe
Pasja Smakuwarzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu. Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym
Pasja Smakukolejny wyrób naszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Pasja Smakupory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka letniego mleka 100 g masła
Pasja Smakuzadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje smaki życia". Składniki (ok. 50 szt): 40 g świeżych drożdży 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki masła
Pasja Smakupodajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie: Kotlety rozbić, doprawić
Pasja Smaku