skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to produkt w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów ;) Warto mieć chociaż parę słoiczków. Poniżej najprostszy przepis, dzięki któremu wydobędziesz co najlepsze z truskawek, bez żadnych ulepszaczy i dodatków. Tak przyrządzoną konfiturę możesz wykorzystać później do ciast, naleśników itp itd. Składniki: - 2 kg truskawek
Kraina Tysiąca Smakówpominąć to na co akurat nie masz ochoty. Fakt 2. Szaszłyki są pyszne i efektowne - można się popisać ;) Fakt 2. Przy szaszłykach trzeba się narobić, nie ma rady :) Przepis na moje ulubione szaszłyki:) Trudno podać proporcje składników - z poniższych ostatnio wyszło mi 15 sztuk, ale też zależy jak ciasno je nabijesz. Notabene polecam grubsze niż na zdjęciu patyki. Składniki: - 500g
Kraina Tysiąca SmakówOdkryłam ostatnio nowy sklepik rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra! Przepis w myśl zasady proste jest pyszne - łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu, że pieczemy rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę
Kraina Tysiąca Smakówsłono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;) - 750g mąki pszennej - 4 jajka (w temperaturze pokojowej!) - 125g
Kraina Tysiąca SmakówZgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej
Kraina Tysiąca Smakówpoprosiłam, żeby pokroił pomidora do mozzarelli, a on zapytał "w co?", niestety moja bezmyślność została ukarana, bo odpowiedziałam "w trójkąciki" i dostałam najdrobniejszą kosteczkę, jakie w życiu widziałam:) Mój przepis powinien się nazywać "krzywa wieża Caprese" ;) Lubię tą sałatkę za ilość czasu, jaką trzeba włożyć w jej przygotowanie. Składniki (na 2 porcje): - 1 kulka mozzarelli - 1 pomidor (najlepiej podobnej
Kraina Tysiąca Smakówkoniec ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch każdej porcji. Całość można udekorować listkami mięty lub startą czekoladą.. Pełna dowolność w wyborze owoców;) Smacznego! Przepis zgłaszam do akcji
Kraina Tysiąca Smakówsłodkie też będą dobre. Proste, a jakie pyszne!:) Najlepiej smakuje na ciepło! PS. Przypominam o konkursie i obiecuję, że jak tylko uporamy się z ogrodzeniem, będą pojawiać się nowe przepisy
Kraina Tysiąca SmakówZastanawiałam się dzisiaj co by tu szybko zrobić na obiad i przypadkiem trafiłam na post Edyty (Pyszna Pasja) - przepis na pierś z kurczaka w papirusie. Już wcześniej planowałam zakup gotowej mieszanki, ale gdy przeczytałam, że można się obejść bez niej, nie zastanawiałam się ani chwili dłużej. Mięsa nie trzeba kroić, rozbijać itp itd, więc czas przygotowania skraca się
Kraina Tysiąca Smakówbardzo ograniczone:) Tęsknię za własnym łóżkiem i dużą lodówką.. ;) Toż nawet to zdjęcie się prosi o listek pietruszki na wierzchu! Ale nie biadolę już, tylko grzecznie piszę przepis. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówziemniaczanej do sernika i nie wyszedł... moja wina (i francy, która mnie wkurzyła i byłam rozkojarzona). Dziś zabrałam się wreszcie za marchewkowe muffinki, które chodziły za mną od dawna. Przepisu szukałam w internecie, no i niestety wybrałam jeden i okazał się niewypałem. Nie wyrosły ładnie i są ciężkie, mokre. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówDoskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale pasują do nich wszelkie powidła i konfitury. Przepis znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować:) Moja resztka twarogu ważyła 170g i czuć było, że sera mogłoby być więcej. Składniki: - 250 g twarogu (mój nie był ani trochę
Kraina Tysiąca Smakówwięcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie: 1. Polędwiczkę
Kraina Tysiąca Smakówstrasznych tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać z własnego przepisu lub z tego, który podaję poniżej), później trzeba podpiec je 15 - 20 minut, a na koniec przygotować masę serową i całość upiec. Ale od czego są długie weekendy? Ja najbardziej lubię
Kraina Tysiąca Smakówcytryny wyciskamy sok i mieszamy w garnku z owocami kiwi. 3. Całość zasypujemy cukrem. Jeśli owoce są słodkie proponuję użyć go na początek nawet mniej niż w przepisie. Dosłodzić zawsze można - w drugą stronę już gorzej ;) Wbrew pozorom w przypadku tej konfitury naprawdę trzeba uważać ze słodzeniem. 4. Na wolnym ogniu gotujemy konfiturę 1 - 2 godziny, aż cała
Kraina Tysiąca Smaków