przepis - 33114 przepisów (strona:1102/2208)

Karkówka pod pierzynką 257

Dziś przedstawię Wam ciekawy pomysł na upieczenie karkówki lub schabu. Przedstawiona ilość wystarczy na rodzinne uroczystości. I mogę zapewnić, że cieszy się dużym zainteresowanie. Przepis do domu przyniosła mama od koleżanki. Przeciwnicy "torebek" niech nie czytają dalej :D Przy okazji mogłam nietypowo wykorzystać z jedną zup Winiary z serii 'Jak u Mamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczaka 169

mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ

Pasja Smaku
Pizza z salami 153

Kiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food'owy obiad.   źródło: "Moje smaki życia", nr 2/2013, s. 40. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami

Pasja Smaku
Gofry 131

Czasem mam ochotę na coś słodkiego już z samego rana. Czasami robię sobie np. gofry. Dzisiaj prezentuję przepis, z którego korzystałam ostatnio. Gofry są pyszne, u mnie podane z powidłami śliwkowymi. źródło: DOTER Cooking Składniki: 3 jajka,  1/2 kg mąki,  1/2 litra mleka,  10 dag cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego,  3 płaskie łyżeczki proszku

Pasja Smaku
Migdałowiec 311

jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani

Pasja Smaku
Szaszłyki z łososiem i ananasem 175

Bardzo lubię łososia i wciąż tęsknię za latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary . Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie: Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie

Pasja Smaku
Ucierane ciasto cytrynowe 318

Poszukiwałam czegoś cytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać

Pasja Smaku
Sałatka z zupki grzybowej z pieczarkami 2375

Przepis dostałam w pracy. Czuję, że w najbliższym czasie jeszcze kilka do domu przyniosę :) Szybka sałatka, ciekawy smak. Polecam dla niezapowiedzianych gości.  Składniki: 2 opakowania ekspresowych zupek o smaku grzybowym puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli 8-10 pieczarek majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć, dodać zawartość torebek i zalać niewielką ilością wody. Przykryć i odstawić, by makaron "napęczniał". Pieczarki obrać

Pasja Smaku
Quiche ze szpinakiem i łososiem 167

dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 180

Wykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym.  Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 143

Przepis z książeczki z Biedronki. W oryginale karkówka jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko

Pasja Smaku
Szparagi z boczkiem 161

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości proponowanej w przepisie. Składniki: 4 zielone szparagi 4 plastry wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, umyć i osuszyć. Każdego szparaga owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania

Pasja Smaku
Rolada Malaga 158

więc można albo od razu zrobić dwie rolady albo spożytkować go np. jako nadzienie do tartaletek. Ewentualnie ja nie umiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić w jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól

Pasja Smaku
Sernik wiedeński 380

Specjalność mojej siostry. Robi go tak doskonale, że ja boje się za niego brać ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Pasja Smaku
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 173

Kolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania