przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:) Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny
Kraina Tysiąca SmakówStroganow wieprzowy ma nad oryginalnym wołowym jedną przewagę - czas przygotowania. Wiadomo, że wołowina potrzebuje go dużo więcej:) Tymczasem ten jest "szybki";) Danie inspirowane przepisem z książki Gordona Ramseya "Szef kuchni po godzinach", chociaż wprowadziłam drobne zmiany:) Np. dlatego, że brandy nie stoi w moim barku na co dzień! Autor twierdzi, że jest to porcja dla czterech osób, ja lubię
Kraina Tysiąca SmakówChristmas" - ale może tylko dlatego, że radio w aucie mam popsute i mogę słuchać tylko płyt;) Pora na pierniki i pierniczki... Trzeci raz w życiu piekłam piernik. Pierwsze dwa przepisy poszły w niepamięć, więc zaczęłam się rozglądać za trzecim i znalazłam u Madame Edith . Trochę go zmodyfikowałam - dodałam więcej kakao i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmniejszyła ilości cukru
Kraina Tysiąca Smakówugotowania) - mały słoiczek prużonych jabłek - cynamon - gałka muszkatołowa - dwie garści połamanych orzechów włoskich (+ połówki orzechów do dekoracji) - kilka goździków dla zapachu i dekoracji :) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Nie solimy wody! Dopiero pod koniec gotowania dodajemy dosłownie maleńkie pół łyżeczki soli. 2. Mieszamy ryż z prużonymi jabłkami, dodajemy orzechy, po dwie szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej
Kraina Tysiąca Smakówdrożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić. Inspirowałam się przepisami Angie i Muny - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje jak zawinąć ciacho! No i muszę przyznać, że całość też wyszła im bardziej efektowna, ale mimo
Kraina Tysiąca Smakówinternecie "pisać KAŻDY może, trochę lepiej lub trochę gorzej", a naprawdę rzadko zdarzają się takie wpadki. Czasami mam ochotę napisać w komentarzu" kochana, nie "w orgi nalnym przepisie pisze", a "w oryg inalnym jest napisane", ale gryzę się w klawiaturę i odpuszczam. Nie znam człowieka, więc chyba nie wypada zwracać uwagi. Kiedy publikuję jakąś treść w internecie, robię to jednak
Kraina Tysiąca SmakówKiedy na blogu Cook & Celebrate zobaczyłam przepis na "Gruszki z puszystym kremem migdałowym" nabrałam strasznej ochoty, żeby zjeść taki deser tutaj i teraz:) Rzeczywistość sprowadziła mnie jednak na ziemię, bo w sklepie obok nie było ani gruszek, ani bez... ale piwnica pełna jabłek! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówrozwałkowana, a co za tym idzie efekt niewłaściwy... kolejne rozwałkowane dobrze, ale zbyt wysoka temperatura i za mocno się przyrumieniły. Ale ostatecznie udało się. Reszta szła już dobrze:) Przepis delikatnie zmodyfikowany, a dodatkowo, za radą siostry, ciasto poskładałam parę razy i ubijałam tłuczkiem, żeby nabrało więcej powietrza. Składniki: - 200 g mąki - 2 żółtka - 1 całe jajko
Kraina Tysiąca Smakówomlety, słodkie racuszki czy jajka sadzone własnie w tym kształcie (np. studioindygo.pl, cena: 63 zł). Twój mężczyzna jest wielbicielem czekolady? Może przygotujesz własnoręcznie romantyczne czekoladki w kształcie serduszek? Przykładowy przepis znajdziesz na moim blogu <tutaj> . Możesz też zaskoczyć go czekoladowymi życzeniami, które można zamówić tutaj: Pomysłów jest mnóstwo i chociaż Walentynki to "święto" komercyjne, którego zasadniczo raczej
Kraina Tysiąca Smakówinaczej. Ale kiedy nic od nas nie zależy, pozostaje tylko się śmiać, bo załamywać albo denerwować się nie opłaca. Szkoda zdrowia, nerwów... ;) Pamiętajcie o tym! Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę... lubię pieczoną, bo jest taka delikatniejsza od usmażonej. No i nie trzeba przewracać każdego kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już. Składniki
Kraina Tysiąca SmakówMój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany. Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość. Z podanej ilości
Kraina Tysiąca Smakówporze roku :) Nie dodawajcie od razu całego, tylko stopniowo, próbując co kilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :) Przepis mamy. Składniki: - porcja rosołowa - 2 - 3 skrzydełka z kurczaka - marchewka - pietruszka - kawałek selera - biała część niewielkiego pora - 2 liście laurowe - kilka ziaren pieprzu - kilka ziaren ziela angielskiego - łyżeczka przyprawy
Kraina Tysiąca Smakówbrie i suszonych pomidorów. Nie miałam pod ręką białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj przy okazji pieczonego łososia. Rybę warto zamarynować kilka godzin wcześniej. Jest pyszna, delikatna i zaskoczyła mnie niewielką ilością ości :) Składniki: - 2 okonie morskie
Kraina Tysiąca SmakówProsty - podstawowy przepis na muffinki :) Najprostsze i najszybsze. Idealne na takie okazje jak dziś. A może jakiś Pan się skusi, żeby je upiec dla swojej żony, przyjaciółki albo siostry? A wszystkim babeczkom z okazji Dnia Kobiet życzę dużo uśmiechu!! :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówbiałe Święta? Przyznać się! Zakochałam się w babkach... od tej pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o serniku wiedeńskim na Wielkanoc... będziecie chcieli przepis? Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu" pomarańczowy lukier i kandyzowana
Kraina Tysiąca Smaków