Przyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki
Obiad za dychęszybko wypróbować, a po Świętach schowałam go do szafki i zapomniałam o nim ;). Pewnie leżałby zapomniany jeszcze długi czas, gdyby nie mail od portalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza . Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej
Obiad za dychęnajtańszą zupą jaką kiedykolwiek ugotowałam. Co zaskakujące jest też niesamowicie pyszna, mimo, że doprawiona jedynie solą. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy! Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią" Zupa krem porowo-ziemniaczana Składniki na 6 porcji: 3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki) 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę
Obiad za dychęząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę i ości należy je dokładnie usunąć) i dość drobno posiekać ostrym nożem. Rybę przełożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek
Obiad za dychęMamy ;). Na szczęście już jest lepiej, zaczynam wracać do świata żywych i energii mam zdecydowanie więcej niż wcześniej. Na tyle dużo, że w ostatnią sobotę postanowiłam przygotować dla Was przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się
Obiad za dychęsosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 1 łyżkę oleju, 2 ząbki czosnku, starty na tarce, obrany imbir, 2 łyżki sosu sojowego oraz olej
Obiad za dychęmasełkiem i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Polecam ten chleb, bo jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki
Blondynka GotujeNiezwykle wilgotne, ale z chrupiącą skórką. Zniknęły w tempie błyskawicznym i wiem, że powtórzę je jeszcze nie raz. Tylko następnym razem zrobię je w wersji pełnoziarnistej. Będzie jeszcze zdrowiej. Przepis pochodzi z bloga Foolproof living . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g oleju 100 ml mleka 2 jajka łyżeczka ekstraktu
Sto kolorów kuchniszafkach i znalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy
Miksturownikświątecznym - środowym obiedzie przyszła pora na deser... I tu w ruch poszły moje ukochane jeżyny. Przepis dodaję do akcji: ale oczywiście nie będzie brany pod uwagę w konkursie :) Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
Miksturownikmięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę
Miksturownikmoże raczej jest to lunch. Ja wcinam swoją zupę, bąbelek wcina swoją. Choć wyglądają bardzo podobnie :) Nie ma to jak pożywna zupa krem!!! Poniżej przepisy na obie: Zupa krem z cukinii. Składniki na dwie duuuże porcje: Cukinia żółta duża lub dwie mniejsze; dwie duże marchewki; filet z kurczaka - pojedynczy, ugotowany; średniej wielkości cebula; lubczyk świeży
Miksturownik