mojej spiżarni . Dziwne jest to, że właściwie nie lubię czarnej porzeczki. Zniechęca mnie już sam zapach tego owocu. Jednak galaretka jest magiczna i po prostu ją kocham ! Według przepisu mojej Babci robi się ją całkiem łatwo więc koniecznie przygotujcie chociaż kilka słoiczków a Wasza rodzina będzie Wam wdzięczna. Potrzebne są tylko owoce, zwykły cukier i trochę wody - żadnego środka żelującego
Smaczna PyzaSezon na jagody już się rozpoczął. Mam nadzieję, że przyda Wam się małe zestawienie przepisów na ciasta i desery z jagodami / borówkami Tarta z owoców leśnych z bezą włoską Torcik owocowy bez pieczenia Ciasto razowe jagodowe Ciasto ucierane z jagodami Sernik jagodowy Sernik jagodowy na zimno Serniczki z jagodami Tort jagodowo-truskawkowy Muffinki z jagodami
Sto kolorów kuchnizdjęć do posta, gdyż aromat ciasta skutecznie odwracał uwagę od warsztatu fotograficznego. Przechowywane pod przykryciem, będzie smakować wybornie w kolejnych dniach po upieczeniu, choć przygotowane z porcji podanej w przepisie, zniknie znacznie szybciej
Smakołyki Berenikisłodkie, pyszne, z owocami i kremem , czyli takie jak wszyscy lubią. Były życzenia, bukiet polnych kwiatów a nawet smaczny prezent do wykorzystania na później. Było bardzo przyjemnie. I chociaż przepis wygląda na długi i skomplikowany to nie zrażajcie się bo w rzeczywistości wykonanie jest całkiem proste a efekt bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawłaśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy". Życzę smacznego! :) Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata
Czerwona PorzeczkaCiasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy
Poezja smakurozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego :) **oryginalny przepis oraz wykonanie pochodzi z tej strony * szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka 15 ml, łyżeczka
Zabawa smakiemupieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już były u nas buchty , teraz pora na coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki: 60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki typ 500- 550 (lub mieszanka) dwie łyżki
Symfonia Smakówzapiekanki. Nie da się też ukryć, że sklepowe pieczywo tostowe to chyba najgorszy rodzaj pieczywa. Nadmuchane, puste, z ogromną ilością okropnych dodatków. Dlatego też trzeba robić domowe. Z tego przepisu do Liski korzystałam już kilka razy. Chleb wychodzi cudowny, ale trzeba dać mu czas na ładne wyrośnięcie. Czasami zajmuje to niecałą godzinę, ale zdarza się, że trzeba mu poświęcić więcej
Sto kolorów kuchnifantazję w łączeniu smaków i składników tych koktajli. Koktajle warzywne, czy też owocowe są świetnym uzupełnieniem naszego menu, mogą całkowicie zastępować posiłek,pomogą nam pozbyć się kilku kg nadwagi. Przepisy na przykładowe koktajle: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Ten koktajl jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcotty czyli w kokilkach, a mus z mango wykorzystać jako sos do polania po wyłożeniu na talerz. Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń. Mus truskawkowy z kaszy manny
Smakołyki Berenikiwiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy ( link do przepisu ) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy
Ratunku obiadRisotto tak naprawdę nie jest trudne. Trzeba tylko przestrzegać zasad jego przygotowywania. Ostatnio polubiłam risotta, bo są szybkie i na dodatek niedrogie. Dziś przepis na danie z jedynie dwoma dodatkami (oprócz podstawowych składników risotta), które nadają mu cały smak. Nie trzeba nawet przypraw. Samo w sobie jest bowiem wystarczająco aromatyczne. Risotto z boczkiem i porem Potrzebujemy: 200 g słonego boczku
Ratunku obiadKiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki
Ratunku obiad