Najlepsze Ciasto Świata - sama nazwa powoduje, że większość z nas chętnie sięgnęłaby po jego kawałek. Ja także zwabiona znalezionym przepisem na wypiek o mianie najlepszego ciasta, stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. I chodź sama może nie połakomiłabym się o to stwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące
Słodka Stronaczekoladę oraz alkohol - mieszamy do otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Umieszczamy w lodówce na minimum 2h. przepis jest modyfikacją Ciasta Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Moje posty
Słodka Stronaefektownie i z pewnością mogą zdobić niejedno przyjęcie, kinderbal czy też romantyczną kolację. Babeczki możemy przygotować na dowolnym, ulubionym spodzie oraz użyć ulubionego kremu lub też - skorzystać z poniższego przepisu. Pikowane Babeczki - Składniki: (ok.12 babeczek) Ciasto: 2 duże jajka 120 g mąki 120 g masła 120 g cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu
Słodka Stronajeszcze bloga, więc teraz postanowiłam je tutaj zamieścić. Skusiłam się na takie oto smażone ciasteczka, bo po przeprowadzce przez jakiś czas nie posiadałam piekarnika, więc szukałam czegoś w zamian. Przepis podpatrzony na tym blogu: Arabeska waniliowa. Jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Nieco pozmieniałam składniki na takie, które akurat miałam pod ręką. Ciasteczka wyszły smakowite i pachnące. Moja siostra, była
Moje pyszne gotowanieDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :).Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę masła
Moje pyszne gotowaniemasa zacznie gęstnieć, zdjąć z palnika i przestudzić.Polać nią wierzch schłodzonego sernika.Dalej najlepiej sernik chłodzić w lodówce.*Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dokładnie przestygnie.*Przy przepisie posiłkowałam się już wiekową książką kucharską, pożyczoną od cioci. Moją ulubioną :)("Kuchnia Polska" 1989)Smacznego :)Biorę udział w tej Akcji
Moje pyszne gotowaniePrzepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki
Moje pyszne gotowaniedzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4 jajka1/2 kostki margarynyłyżeczka cukru pudruszklanka wodyszklanka mąkiszczypta proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki masła3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru5 łyżek maki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie cukru
Moje pyszne gotowaniektóre będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy
Moje pyszne gotowanieDzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g czekolady deserowejgrudka masła4 łyżki rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę w kawałkach przekładamy
Moje pyszne gotowaniebardziej sypnęła i mniej powiało była bym wielce uradowana, już tak na całego.A najlepsze na takie dni jest zjedzenie czegoś dobrego i cieplutkiego dlatego mam dzisiaj dla was przepis na domowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki
Moje pyszne gotowanieszklanki). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Dekorujemy koperkiem (ja tego nie robię, bo to jedyna zielenina, której nie mogę znieść ;)). Smacznego!Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtDobre pączki zrobić, to nie lada sztuka. Oponki natomiast są znacznie prostsze, może je zrobić nawet ten, kto stawia pierwsze kroki w kuchni. Ja, kiedy dostałam ten przepis, byłam własnie taką początkującą kucharką :)Dziś, kiedy zabrałam się do pisania tego posta, zajrzałam do Taniki i aż się uśmiechnęłam :) Ona też smażyła oponki :) Nie mogłam oprzeć się
Codzienna kuchnia niecodziennaminut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa I wspaniałych gości Niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy
NA MOIM TALERZU