znakomity przepis na domową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory.Składniki:szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego)1/2 szklanki cukru pudruszklanka kakao150 g czekolady deserowej100 g czekolady białej0,5 łyżeczki soliWykonanie:Obie czekolady zemleć blenderem.Składniki dokładnie razem wymieszać.Przesypać do słoiczka
Moje pyszne gotowaniezdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku i już mogłam biec po Jacha do przedszkola z muffinkami pod pachą JPotrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: upieczenie babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienieIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:Około 24 precelków24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie)12 małych
Kolizje SmakówPiernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach śliwkowych, bez masy orzechowej. Składniki na duża blachę, 40x25 cm :1,2 kg mąki pszennej2 szklanki mąki
Apetyczna babeczkaPieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli
Stare Garyprzyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning. składnikimarynata330
Stare Garydługo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg selera naciowego, przycięte
Stare Garynaszego organizmu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmow.Z boczniakow chetnie korzystaja wegeterianie,ale miesozercy takze powinni wlaczyc je do swojej diety.Dobra wiadomosc dla liczacych kalorie,boczniaki sa niskokaloryczne. A teraz przepis:300-400 g boczniakow4 lyzki oliwy1 lyzeczka soku z cytrynysol,pieprzkilka galazek swiezego tymianku3 zabki czosnkuWykonanie:Z podanych skladnikow przygotowac marynate i obtoczyc w niej grzyby.Grzybow nie mylam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodko. I zawsze tak jest, że robię je z tego co akurat mam pod ręką. Dziś placuszki z bananami. Szybko, smacznie i nie za bardzo słodko.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisłonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniśniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimnie nie zadziałało. Ale ogólnie zupa jest zdrowa i nawet jeśli nie stosując jej jako dieta odchudzająca to warto ugotować ją sobie od czasu do czasu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniczasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi
UgotujmyTo.pldość, że każdy domowy chleb jest pyszny i każdy inaczej smakuje, to jeszcze takie samodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości, jak uda mi się namówić kolejne osoby do pieczenia! Ostatnio przeczytałam, że w zeszłym roku w Polsce padło
UgotujmyTo.pljuż tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest to najbardziej popularny w sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku
Słodko-Słony Świat Ilony