przepis - 33114 przepisów (strona:103/2208)

Domowy Big Mac 1364

musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Słodka Strona
Kanadyjska szarlotka Froda 143

jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku.  Czytaj więcej

bistro mama
Obiad – gołąbki z komosą ryżową. Blogerzy z pomysłem. 142

Często o swojej kuchni mówię, że szukam nowych pomysłów na stare przepisy. Poza tym przy dwójce dzieci staram się gotować szybko (stąd w końcu to moje bistro), bo na cieszenie się wolnym przygotowaniem posiłków dzieci nie pozwalają. Jedno woła pić, drugie chce, żeby mu ściągnąć zabawkę z szafy, w tym czasie to pierwsze już dobiera się do kontaktu, co gorsza

bistro mama
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 142

Przyszedł czas na wykorzystanie makaronu z kolorowej przesyłki od omnomnom. Chciałbym zaprezentować Wam mój przepis, który weźmie udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom w akcji kulinarnej na Durszlak.pl Z racji tego, że wiosna zbliża się wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego

kulinarnyJa
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 102

Krewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego

kulinarnyJa
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 155

komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna, czy owocowa. Smakami należy się bawić, a dzisiejszy smak to smak wiosny. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Czas przygotowania: 10 min.Porcja

kulinarnyJa
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 114

pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI na spód ciasta:200 g herbatników

kulinarnyJa
Chleb na mleku 130

niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu

W kuchni wieczorem
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 198

ciasteczek podłożycie, tym większy urośnie! Tylko ostrzegam! Lepiej ich nie próbujcie, bo może nic nie zostać dla Świętego... A jeśli kogoś tak bardzo, bardzo kochacie, podzielcie się z nim przepisem na magiczne ciasteczka. Najlepiej umieśćcie składniki w pięknie ozdobionym słoiczku i, kładąc go pod choinką udajcie, że to dar od Roznoszącego Prezenty...  Pomysł na taki prezent wpadł

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

zapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt!  Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem

Gotowanie to kochanie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 191

cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką

Gotowanie to kochanie
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 182

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50

My Culinary Art
Oponki z serem 151

małe kółeczka. Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać oponki cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi około

Kuchnia Danusi
Sernik bananowy na zimno 389

wybrała córeczka:)składniki:800 g serka naturalnego homogenizowanego4 średnie dojrzałe banany1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżki żelatyny1/2 szklanki cukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając

Monia miesza i gotuje
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 163

rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" przy współpracy z  Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną i z Urzędem Marszałkowskim Województwa

Bon Appetit Małgorzaty