Dzisiaj ostatni przepis z ostatnich lat, który chciałam Wam przypomnieć. Od soboty całkiem nowe propozycje na nadchodzące święta. Porcja na 6 osób: 7 woreczków ryżu 660 g szparag w zalewie 140 g bekonu 400 g śmietany 200 g mozarelli 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli
noteskulinarnyfigaminut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut na rumiano. Przepis pochodzi z „Magazyn Kuchnia” nr 12/ grudzień 2008r
noteskulinarnyfigakuchni unosi się korzenny zapach piernika, jutro postaram się wrzucić fotki oraz przepis. Dzisiaj tak dla odmiany pierwsza propozycja dekoracji świątecznego stołu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
noteskulinarnyfigajuż teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba Kuronia „Domowe Smaki. Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
noteskulinarnyfigapoczątku chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku, radości, szczęścia i spełnienia marzeń. Czym najlepiej uczcić pierwszy dzień nowego roku ? Oczywiście pysznym ciastem :) Zostawiam was z przepisem na zielone ciasto z kiwi :) potrzebne składniki na kisiel z kiwi: koszyczek kiwi 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki
noteskulinarnyfiganajszybciej skończyła. Dzisiejsze popołudnie spędzam pod kocem z kubkiem gorącej rozgrzewającej herbaty słuchając mojej ulubionej płyty Emeli Sande Liv e at the Royal Albert Hall. Rozgrzewająca herbata - przepis- 1 l herbaty zielonej pomieszanej z czarną (najlepiej wybrać herbaty liściaste) 3 owoce liczi 3 duże plastry pomarańczy 1 cm plaster imbiru 8 goździków 1 łyżka miodu Do zaparzonej herbaty dodajemy
noteskulinarnyfigapodzielony w mniejsze kawałki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Kiedy to jest gotowe dodajemy połowę startego cheddara i ponownie dokładnie. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Ugotowany (wg przepisu na opakowaniu) i gorący makaron zalewamy naszym serowym sosem, wsypujemy do niego część zostawionego startego sera i dokładnie mieszamy. Całość pięknie nam się pokryje ciągnącym sosem. Podajemy od razu posypane
Malinowe PocałunkiMacie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się
SzczyptaSmaQdrobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPanów w dniu ich święta. Pierwszą propozycją są babeczki, którymi mój mąż się zajadał, więc myślę że innym Panom też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokazji Dnia Chłopaka składamy wszystkim Panom najserdeczniejsze życzenia i częstujemy słodkimi różyczkami.... Dla Pań oczywiście mamy przepis na te słodkości. Słodkie różyczki Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 białko jaja 100 g masła 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka 50 ml wody 30 g masła
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w ramach cyklu poniedziałkowego zapraszamy na krem brokułowy. Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami kremów polecam wypróbować ten przepis. Ja dopiero niedawno przekonałam się do zup - kremów i to właśnie za sprawą tej zupy. Wcześniej kojarzyły mi się tylko z bezsmakowymi papkami. Jednak kiedy przygotowałam ten krem brokułowy zmieniłam zdanie i to diametralnie. Teraz często u mnie goszczą kremy brokułowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwoka i podduszamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 3-5 minuty (dokładny przepis dla każdego makaronu na opakowaniu - warto się z nim zapoznać) Na talerzu układamy porcję warzyw następnie porcję makaronu i upieczonego kurczaka. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w ramach cyklu poniedziałkowy fit przedstawiamy przepis na "mielone" przygotowane w zdrowszej formie. Klopsiki możemy zrobić z różnymi dodatkami jak np papryka czerwona czy chociażby kukurydza. Wszystko zależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki