wiem co jem... ... i dzięki temu przepisowi Ty też wiesz co jesz :) Składniki: 1 banan 1 mandarynka kilka kulek zielonego winogrona 3 truskawki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych górskich Truskawki i winogrona myjemy i przekładamy do malaksera Dodajemy banana, winogrona, jogurt... ... dosypujemy siemię i płatki górskie Wszystko dokładnie miksujemy Taki koktajl
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkominowi naczynia zostają w daniu. Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem . A tutaj są dwa inne przepisy na tajine . Składniki: 2 pałki kurczaka 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 małe ziemniaki pieprz przyprawa d ziemniaków sól Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis znaleziony u Zufika :) Jednak zmieniłabym na pewno dwie rzeczy: ilość cukru i ilość tłuszczu. Dla mnie stanowczo za słodkie i stanowczo za tłuste. Plusem za to jest fakt, że świetnie, przez tę słodycz, batoniki zastępują czekoladę :) Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :) Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni. W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej, że mamy prawdziwą szynkę nienafaszerowaną nie-wiadomo-czym... PYCHOTA! A z chrzanem - nie do opisania :) Najwięcej czasu zajmuje marynowanie bo 4 dni. Składniki: ok. 1 kg szynki sól pieprz ziołowy 2 listki laurowe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis Jamie'ego Olivera. Obejrzałam w TV, zapisałam i ugotowałam :) Bardzo smaczna! Moja modyfikacja: nie miałam gałązek tymianku, więc dodałam tymianek suszony. Poza tym cukier można zastąpić miodem - dzięki takim słodkim dodatkom marchewka się błyszczy. Najlepiej, gdy marchew jest mała, wtedy ładniej wygląda. Ja miałam część młodej, drobniejszej, takiej z ogródka :) a część dużej. Tę dużą pokroiłam w mniejsze kawałki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPodaję przepis na wołowe hamburgery, w zasadzie z jednego powodu. No, może z dwóch :) Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :) Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaliczyć kartkówkę/sprawdzian z historii... no nic, drugą wiadomością było, że moja godzina 0 (dosłownie; lekcje na 7.10) zostaje odwołana ^^ więc przynajmniej tyle Ps. wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis
More food, love and dreamsrodzinom. Na pierwszy ogień poszedł filet z kurczaka. Wędlina wyszła bardzo smaczna, o fantazyjnym wyglądzie. I dziś w ramach lekkich - "fit" poniedziałków zapraszamy na ten właśnie pierwszy przepis. Drobiowa wędlina z szynkowaru Składniki: - 830 g filetu z kurczaka - 1,5 łyżeczki peklosmaczka 1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej 1 łyżka przyprawy John Przygotowanie: Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. Chlebki pita Drukuj przepis Składniki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy zaczyn 1 szkl wody (ciepłej) 15g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki listonic_name = "Chlebki pita (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content
CoolinarniePLmleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga MY CULINARY
Tajskie smaki