Kotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki: 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 łyżka majonezu
Amatorka kuchennaInspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis znalazłam bardzo dawno temu w internecie i robiłam z niego pasztet już wiele razy. Receptura jest sprawdzona, więc polecam z czystym sumieniem. Pasztet jest lekki i nie zawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdanie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam to danie na swoje 18. urodziny. Już dawno temu:) Przepis dostałam od mamy. Przez lata modyfikowałam jak tylko mogłam i od dłuższego czasu robię niezmiennie tak samo. Dlatego wiem, że na pewno wyjdzie:) Przygotowanie jest pracochłonne - warzywa kroję w drobną kostkę, boczek podsmażam na małym ogniu, cebulę też smażę. Nie lubię robić tego dania, gdy nie mam czasu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTapenada pomidorowa - suszone pomidory zmiksowane z kilkoma łyżeczkami zalewy olejowej, w której są trzymane. Z taką właśnie pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory. Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na 10 sztuk: 125 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 25 g cukru pudru 1 jajko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsosu 1 łyżka masła do duszenia sól pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kurki dokładnie myjemy i jeśli są rzeczywiście małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis podała mi mistrzyni od pierogów ruskich:) Ona robiła, a ja pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam już kiedyś leczo . Ale wówczas dodawałam kostkę rosołową i warzywa kupione w sklepie. Dzisiaj mam przepis na leczo ekologiczne (w sam raz dla dzieci), z warzyw z przydomowego ogródka. Poza tym gotowane jest na wywarze drobiowym, który kiedyś ugotowałam i zamroziłam - coś w rodzaju własnych kostek rosołowych. Niebawem pokażę, jak takie "kostki" zrobić samemu, żeby nie używać kupnych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com