przepis - 33114 przepisów (strona:97/2208)

PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA 216

Iglotex. W skład wchodzi  marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę  IGLOTEX  znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z  ZIARENKOWA  . W skład p rażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego

Z Majeczką w kuchni
114. Słodkie walentynki czyli: ciasto czekoladowe na ciasteczkowym spodzie. 198

krótce, że wszystkie nasze studenckie stresy są już za nami.. Mamy teraz nieco więcej wolnego czasu i na pewno nadrobimy zaległosci w blogowaniu.  Zapraszamy Was do przepisu:  Składniki: 180g herbatników 80g rozpuszczonego masła 300g gorzkiej czekolady 300ml śmietanki 30% 2 jaja 3 łyżeczki syropu do kawy - amaretto Do posypania: szklanka płatków migdałów oraz 2 łyżki rumowego syropu

Symfonia Smaków
Śliwkowo 133

Dzisiaj przepis na ciasto śliwkowe, nooo mogłabym nawet powiedzieć, że śliwki z ciastem ;);) Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon     Nagrzewamy

noteskulinarnyfiga
Lody kawowe 112

Pogoda niestety nie nastraja optymistycznie dlatego na poprawę humoru tak dla osłody przepis na lody kawowe. Chyba najprostszy na świecie ;) Smacznego

noteskulinarnyfiga
Churros z sosem czekoladowo mandarynkowym 75

Tłusty czwartek już blisko, jednak tym razem u mnie na blogu nie będzie tradycyjnie.Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na hiszpański przysmak, a mianowicie churros. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym lub  posypane cukrem połączonym z cynamonem. Co potrzebujemy : 1 szklankę mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody lyżka oleju szczypta soli 1 łyżeczka cukru olej

noteskulinarnyfiga
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 160

czwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję  bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku do głębokiego

noteskulinarnyfiga
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 98

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki

noteskulinarnyfiga
Domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą 83

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe

noteskulinarnyfiga
południowoafrykańska Chakalaka 130

zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table" i od tego momentu ta aromatyczna potrawa gości często na moim stole.    Oto przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka

noteskulinarnyfiga
Orzeźwiające mojito bezalkoholowe 100

Dzisiejsza pogoda niestety nie nastraja optymistycznie, ale gdy tylko wrócą upały myślę, że warto sięgnąć po ten przepis. Orzeźwiające mojito bezalkoholowe.  składniki: pół limonki ( 4 ćwiartki) 5 listków mięty 3/4 szklanki pokruszonego lo du 1 łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) sprite  Limonkę  kroimy na 4 ćwiartki.Wkładamy ją do wysokiej szklanki dodając 3 listki mięty. Zgniatamy limonkę, żeby

noteskulinarnyfiga
Smaczne zakończenie wakacji 104

marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj startuję z przepisami

noteskulinarnyfiga
zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego 81

Trochę ostatnio zaniedbałam bloga, wybaczcie. No, ale już wracam do Was z przepisami i nowymi pomysłami . Na początek zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 97

delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu.      składniki na borówkowe nadzienie: 1 l borówek w syropie ( jeśli nie były słodzone to dodajemy cukru według uznania) 2 lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej składniki na masę

noteskulinarnyfiga
Wołowina w pikantnym sosie 152

Postanowiłam podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na pyszne danie,które od wielu lat gości u mnie podczas rodzinnych obiadów szczególnie w weekendy. Mięso oraz sos smakują wyśmienicie. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują  składniki

noteskulinarnyfiga
Krem bananowy na ciepło 99

Dzisiaj mam dla Was przepis na deser, który na pewno jest w stanie poprawić samopoczucie w te zimne i szare dni.  2 banany 3 łyżeczki jogurtu greckiego pół cytryny garść orzechów włoskich i migdałów czekolada mleczna z orzechami 1 łyżeczka cynamonu Banany rozdrabiany widelcem na gładką masę i przekładamy do garnka. Wlewamy sok z połowy cytryny, mieszamy i podgrzewamy

noteskulinarnyfiga