więc się powstrzymałam. Jeśli jednak jesteście prawdziwymi fanami - dajcie osiem. Ja tak robię często. A potem przez tydzień staram się do nikogo nie odzywać ze zbyt bliskiej odległości...Przepis oczywiście z niezawodnych Moich wypieków.Bułki z czosnkiem i pietruszkąSkładniki:(na 12 bułeczek)400 g mąki pszennej1 łyżka cukru1 łyżeczka soli15 g świeżych drożdży260 ml mleka30 g masłanadzienie:60 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekór - dla Was mam dzisiaj lody.Lody malinowe z rozmarynem zobaczyłam pierwszy raz w którejś z moich książek, chociaż oczywiście, gdy już chciałam się za nie zabrać, nie mogłam znaleźć przepisu. Zadziałałam więc intuicyjnie, i lody wyszły jak marzenie.Lody przygotowałam na żółtkach, są więc absolutnie cudownie kremowe. Mają śliczny kolor, są mocno owocowe (nie jak sorbet, ale zadowalająco), z lekką nutą
Pożeraczka, czyli raz adobrzerealnie oceniam swoje szanse, czyli nie spodziewam się cudów. Ale, jeśli nie spróbuję, to nie wygram na pewno, prawda...? Więc spróbuję. A co mi tam.Można przesłać dowolną ilość przepisów. Zacznę więc od sernika na zimno, który ostatnio przygotowałam, a w którym C. się po prostu zakochał. Musiałam go od niego odganiać jak natrętną muchę! A zazwyczaj za mocno owocowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować z ich dodatku.Mo
Gospodyni MiejskaListki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze.Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami
Gospodyni Miejskagotową do konsumpcji.-- gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :)Smacznego * moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis ze strony "co mi w duszy
Basia w kuchnirozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:)) SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml mleka 400 ml wody115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn
Basia w kuchniMało kto nie lubi tego przysmaku, na przygotowanie trzeba poświęcic troszkę czasu..ale smak wynagradza. Zapraszam na orzeszki z przepisu mojej bratowej :)Składniki:1 kg mąki2 kostki margaryny2 szklanki smietany 18%2 płakie łyżeczki sody1 szklanka cukru4 żółtka1 op.cukru waniliowegomasa:1/4 szkl.wody1 kostka margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao1/2 paczki mleka w proszkuWykonanie:Z podanych składników zagnieśc ciasto. Formować małe
Z Majeczką w kuchnizapeszając staram się po raz drugi to trzeciej edycji już teraz Piekielnej Kuchni Hells Kitchen.3majcie kciuki, może wkońcu się uda, bardzo bym chciał. Już na dniach kolejne Przepisy a jest ich mnóstwo w mojej galerii na Facebooku, szykują się tylko aby dodać je tutaj dla Was)Pozdrowienia
pichcisztolubi wafelków ze słodką masą? No właśnie, chyba każdy za nimi przepada :) Znalazlam właśnie taki, fajny przepis na kakaową masę, który według mnie jest świetny. Już podczas przekładania ubyło z garnuszka kilka łyżek, ale co ja na to poradzę :D Dodam też, że według mnie wafelki najlepiej jak poleżą przez noc, bo inaczej masa jest jeszcze dość rzadka i ciężko
charlotte gotujebułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;) Zainspirowana przepisem na kajzerki Happy Kitchen. postanowiłam wyczarować moje śniadanie. Składniki (6 sporych bułek) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 łyżeczka cukru szczypta soli
Kitchens AlphabetBułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony .Polecam :) i zapraszam :)Składniki : 1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki margaryny Kasi1 szkl cukru2 cukry waniliowe2 szkl mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliLeniwe sobotnie popołudnie zamieniło się kreatywne kulinarne tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła
Apetyczna babeczkaprzepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)Znalazłam go na Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to było w czasie, gdy nawet pojęcia nie miałam, że jest coś takiego jak mąka z ciecierzycy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypodglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia?Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku
Z miłości do słodkości