Składniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso(...)oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem
Darcia w kuchnipół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą(...)ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami
Gotowanie jest łatwewykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy(...)przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze
Kuchnia Pani WiosnyCzęsto przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex(...)kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy
VioletoweKucharzeniePasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)ziele angielskie, pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek czosnku, marchewkę, suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.Gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięsi podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek. Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby.Rosół możemy wykorzystać na zupę
Maminek kulinarnyobiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące i pożywne danie szczególnie polecam wielbicielom wątróbki. składniki na żaroodporne naczynie 23cm na 35 cm 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg ziemianków 2 cebule 1 jabłko 1 papryka czerwona 3 jajka 200g śmietany 18% olej do smażenia 2 łyżki majeranku czarny pieprz sól przepis Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)studzimy i obieramy ze skórki. Cebulę siekamy, czerwoną paprykę i jabłko kroimy w kostkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Oczyszczoną z błonek i wymoczoną w mleku lub wodzie wątróbkę dzielimy na mniejsze części. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy wątróbkę i obsmażamy ją z każdej strony, następnie wrzucamy pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko
Smakowite Daniakuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem(...)kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej
R'n'G Kitchendodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka(...)bułki 5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości
Takie tam pichceniegotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać
królestwo garówPraca niewspółmiernie mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju(...)sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną
Gosia gotujemoment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody(...)łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około
Pyry na Gazokoło 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju(...)kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju. Kaszę mannę zalać 1,5 szklanki wrzącego wywaru i zostawić na 5-10 minut. Mięso i wątróbkę zmielić przez drobne sitko (ja zmieliłam dwa razy), dodać
Passions hobbies lifeuroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i oczywiście każdy chciał kawałek z jak największą ilością farszu. Składniki: kurczak 1200-1500 g 1 wątróbka drobiowa 1 czubata łyżka masła - 30 g 2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek przygotuj nadzianko. Bułkę namocz w mleku lub wodzie (namaczam w wodzie). Wątróbkę posiekaj. Utrzyj masło z żółtkiem na puszystą masę, dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Ubij białko na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Przygotowanym farszem nadziać kurczaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 400 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów 8 moreli suszonych 1 jajko 50 g masła 1 czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianki 50 ml piwa Brown Ale 1 łyżeczka oleju sól, pieprz na ziołowy(...)beszamelowy: 30 g masła 250 ml mleka 30 g mąki szczypta gałki muszkatołowej garść posiekanego koperku, natki pietruszki, estragonu sól, biały pieprz dodatkowo do podania: piwo Brown Ale Przygotowanie: Wątróbki oczyszczamy i zalane mlekiem wstawiamy na noc do lodówki w dniu poprzedzającym przygotowanie. Na patelni roztapiamy 20 g masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz tymianek, smażymy przez około
Symfonia smakowapasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce(...)doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce
UgotujmyTo.plMój ostatni eksperyment w kuchni, który wyszedł świetnie- sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny. Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką
Czerwona Porzeczka