Składniki: 500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 kwaśne jabłko 5-6 śliwek suszonych bez pestek sól pieprz majeranek tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w pół krążki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Śliwki na mniejsze kawałki. Cebulę, jabłko i śliwki podsmażyć ok. 5 min. na tłuszczu i przełożyć na talerz. Wątróbkę pokroić
Prosto i Smacznie z AnetąNaturalne środowisko drobiu. Składniki : na 4 porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania : W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć
Przepisy i porady kulinarnecumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek
Smaczne Zdrowemielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone
PaleoSMAKkaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą
Gotowanie jest łatweziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka śmietany mąka sól, pieprz, kostka rosołowa olej do smażenia 1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody
Trzeci talerzrodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu(...)pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia
Kuchnia Beatyjest sprawdzona, więc polecam z czystym sumieniem. Pasztet jest lekki i nie zawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs(...)choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku, np. do gyrosa) 1 całe jajko 2 białka (żółtka wykorzystałam do placków z cukinii ) ok. 300 ml meka Keksówkę wyłożyć folią aluminiową Wątróbkę oczyścić z żyłek, zalać mlekiem tak, aby była zanurzona i odstawić na 2 godziny Następnie odlać mleko, opłukać wodą i pokroić na mniejsze kawałki Drób umyć, osuszyć i również
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę
Maminek kulinarnySkładniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso(...)oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem
Darcia w kuchnipół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą(...)ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami
Gotowanie jest łatwewykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy(...)przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze
Kuchnia Pani WiosnyCzęsto przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex(...)kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy
VioletoweKucharzeniePasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)ziele angielskie, pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek czosnku, marchewkę, suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.Gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięsi podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek. Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby.Rosół możemy wykorzystać na zupę
Maminek kulinarnyobiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące i pożywne danie szczególnie polecam wielbicielom wątróbki. składniki na żaroodporne naczynie 23cm na 35 cm 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg ziemianków 2 cebule 1 jabłko 1 papryka czerwona 3 jajka 200g śmietany 18% olej do smażenia 2 łyżki majeranku czarny pieprz sól przepis Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)studzimy i obieramy ze skórki. Cebulę siekamy, czerwoną paprykę i jabłko kroimy w kostkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Oczyszczoną z błonek i wymoczoną w mleku lub wodzie wątróbkę dzielimy na mniejsze części. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy wątróbkę i obsmażamy ją z każdej strony, następnie wrzucamy pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko
Smakowite Dania