Moja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni - ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek
potrawyregionalneChorwacji! 500 dkg zmielonego mięsa wieprzowego wymieszałam z drobno pokrojoną, podsmażoną w kostkę cebulą. Dodałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę więcej niż pół paczki przyprawy do cevapcici, sól, pieprz, słodką paprykę i ze trzy łyżki oleju. jajko Można również dodać kilka kropel magii i sosu Tabasco. Wszystko dobrze wymieszałam przez około 15 minut
potrawyregionalneziarenek ziela angielskiego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki trzy duże cebule, posoliłam i zblanszowałam na patelni. Dodałam ją do żeberek i dusiłam około 40 minut. Dosypałam pół paczki zmielonego kminku,sól i pieprz. Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji. I już...uwierzcie na słowo pycha. Żeberka były mięciutkie i bardzo smaczne! Smacznego! Polecam również żeberka pieczone
potrawyregionalnenp.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek 1 roztrzepane jajko ok.200 g mąki sól,pieprz 2 ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam
potrawyregionalneznów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam więc szafki w kuchni i bingo! Znalazłam pomysł na poobiedni deser;-) Składniki: paczka wafli tortowych (okrągłe lub kwadratowe) nutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji Wafle na przemian smarowałam nutell ą i powidłami
potrawyregionalneProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach
potrawyregionalneżółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa
potrawyregionalneKochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka
potrawyregionalneciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich łyżeczka soli ziołowej parmezan do posypania Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły. Mąkę wysypałam na blat
potrawyregionalnesmażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około trzech szklanek,odrobinę oleju i sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce
potrawyregionalnelikiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce
potrawyregionalnekawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 5 min. na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.jajka z pająkami: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych
CiastkozercyPolecam szczególnie tym zabieganym lub zoranym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążki kawałek boczku – około 200 g paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego
Ogrodnik w podróżyherbat, przez mąki, kasze i oliwy, tak naprawdę wszystko co człowiek może sobie wymarzyć. Mi zostało być szczęśliwą posiadaczką, olejków argonowych o której usłyszycie w dalszych postach :) paczka wyposażyła mnie również w masę foli bąbelkowej < 3 tak ta miłość z dzieciństwa wciąć we mnie tkwi
More food, love and dreams