Roladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika.
Proste PotrawyDość często przyrządzam mięsa, które kupuję surowe, a potem doprawiam do smaku po swojemu. Za każdym razem jest to trochę inny smak, ale o to chodzi
Proste PotrawySkładniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około
Proste Potrawyskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z tej oto pocztówki, z 44 serii pocztówek o tematyce "Przepisy kulinarne" z 1986r. Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki
Praktyczna plPyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami
Praktyczna plKotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na
Praktyczna plPyszny schab, który zrobił furorę w mojej rodzinie. Skorzystałam z przepisu Lis z forum cincin.cc. Idealne danie obiadowe i nie tylko. Nie dość, że smaczne to
Praktyczna plPyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji
Praktyczna plZapiekanka, którą można zaliczyć do dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z
Praktyczna plWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z
Praktyczna plPaszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5
Praktyczna plKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsOd dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaOd wczoraj blog jest na Zblogowani.pl, zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :) Składniki (porcja - zdjęcie):250 g szpinaku (tu: mrożony
Malowane smakiem