Składniki: udka kurczaka 2 duże, oliwa z oliwek Bartolli Extra Virgine 4 łyżki, kostki rosołowe Knorr z czosnkiem i pietruszką 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ziemniaki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka kostkę Knorr rozetrzeć w oliwie Bertolli i natrzeć dobrze umyte udka kurczaka - schować do lodówki na całą noc w rondlu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś kurczaka 1 podwójna, oliwa z oliwek Bartolli Extra Virgine 4 łyżki, kostki rosołowe Knorr z czosnkiem i pietruszką 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, buraczkiugotowane6 sztuk, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól do smaku, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąką pszenna 1 łyżka kostkę Knorr rozetrzeć w oliwie Bertolli(...)natrzeć dobrze umytą pierś kurczaka - schować do lodówki na całą nocw rondlu rozgrzać olej i zrumienić pierś z każdej strony, przykryć pokrywką i dusić z 30 minut, można wlać z 1/2 szklanki wody do rondla wlac olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i posypaną cukremwsypać starte na grubszych oczkach ugotowane buraczkido smaku dać soli, pieprz, ocet i podsmażać mieszając
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 1 kg, mleko - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 3 łyżki, jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki wątróbki kurczaka oczyścić, opłukać i zalać odpowiednią ilością mleka, schować do lodówki na kilka godzin, następnie wątróbki wylać na sito
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy
W Mojej Kuchni Lubięświeże w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych(...)natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie:Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować
Kulinarne przygody GatityKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka
głodny alergikmajonez jest w wyciskanej butelce.Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna.Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkieleckiSKŁADNIKI:kapusta pekińska- 0,5 główkikukurydza -1 puszkacebula-1 sztfilet z piersi kurczaka podwójny-1 sztogórki korniszony-3 sztkeczup pikantnymajonezprzyprawa gyros- 0,5 opaksól i pieprztłuszcz PRZYGOTOWANIE:Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć na patelnię, usmażyć na tłuszczu , dobrze
Kuchnia DanusiRoladki z burakiem i serem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka-1 podwójna burak czerwony-1 szt duża ser żółty gouda -150 g sól pieprz jajko -1 szt mąka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą
Kuchnia DanusiRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI:Piersi z kurczaka 1 szt podwójnaser żółty -4 plastrykurki leśne -250 gsólpieprzwegetajajka 2 sztmąka -3 łyżkibułka tartaolej do smażenianatka pietruszki -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa.Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów.Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą.Uduszone(...)kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki.Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera, kurki.Mięso zwinąć w rulon.Obtoczyć dobrze w mące, przyklepując rękoma, aby się nie rozwaliły.Następnie roladki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i tartej bułce.Na patelnię wlać sporo tłuszczu, rozgrzać bardzo dobrze, smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia DanusiFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić
Kuchnia Danusiteż są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn flakesPrzygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety
Aga w kuchnipokrzywa tak się skurczyła podczas gotowania, że ledwie starczyło mi na dwie roladki ;) Ale za to wyszły pyszne :) Składniki: 2 szklanki młodych listków pokrzywy, 1 pierś kurczaka, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka vegety, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 1 woreczek ryżu basmanti z dzikim, 0,5 łyżeczki soli.Przygotowanie: Pierś kurczaka dokładnie umyć
Aga w kuchniWczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy
Aga w kuchniJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie(...)zimnej wody wkładamy kurczaka i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchni