Bardzo chwalę sobie domowy grill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez ok. 4-5 minut. Przekładamy do przygotowanego sosu i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Wykładamy
Słodka StronaRobiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe.Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyBuffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej
Smakowity Blog KulinarnyKażdemu może się zdarzyć gotowanie obiadu w ostatniej chwili dla niespodziewanych gości lub zwyczajnie z braku czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :)SKŁADNIKIPokrojony w plastry filet z piersi drobiowejoliwy z oliwekduża cebulasól SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni wlać 4 łyżki oliwy
zielonacukinkadopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy
Gospodyni MiejskaJapanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sólOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć
Kulinarny karnet ChristopheraChicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami
Kulinarny karnet Christopheraskładniki przystąpiłem do przygotowania jednej z najsłynniejszych tajskich potraw – Pad Thai. Jest to danie z makaronu ryżowego, warzyw i mięsa lub owoców morza. Ja zdecydowałem się na wersję z kurczakiem. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemszynkowarze Duet ..Mięsko jest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z łopatki 2 łyżeczki soli peklującej przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać
Moje domowe kucharzeniemielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru.. mięso drobiowe gulaszowe lub pierś z kurczaka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól żelatyna Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać
Moje domowe kucharzenieporcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia
Moje domowe kucharzenierazem post zacznę od chwalenia się – zostałem Doradcą Smaku Miesiąca: klik. Znowu trzecie miejsce, tak jak w papirusowym konkursie:) Wracając do tematu. Dzisiaj połączenie piersi z kurczaka z mięsem mielonym. Zrobienie takich roladek nie jest skomplikowane, a bardzo ładnie prezentują się na talerzu i doskonale smakują. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemXVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik). Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango. Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemzmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.Składniki: 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka Włoszczyzna do rosołu Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek
Mechanik w kuchni