Wygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku, w czasie gdy my możemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników. ok
Praktyczna plobiad właśnie placek po węgiersku... Składniki na 1 porcję: 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy
NaKońcuJęzykaJeśli karkówka i kiełbaska z grilla nie robią już na was wrażenia, zapraszam na grilla w stylu tajskim - pyszny marynowany kurczak z ostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1 pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Tajskie smakijeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól
Kolizje SmakówKolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby cebula olej do smażenia susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieDzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy. Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i piwa. Choć lubię tradycyjne grillowe smaki, postanowiłam w tym roku odkryć jego inne oblicze i przy okazji podrzucić Wam kilka pomysłów na blogu. Liczę, że aura jednak się poprawi i trochę jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwasmażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe
Mia Cucina SofietaDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej
w kuchni i w ogrodziemiękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki
prawdziwe jedzeniemięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewkę i jabłko, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Surówkę z kapusty podajemy do karkówki z sosem. The post Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszukiwane przepisy na blogu. Na innych blogach też jest pełno takich przepisów. Ja jednak regularnie staram się robić tego typu wędliny i dopracowuję swoje przepisy. Przygotowywałam już wielokrotnie pyszną karkówkę, czy schaby z pończochy, a dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab dojrzewający przez 2 tygodnie w gazie. Dwa pierwsze etapy są podobne, ale w etapie doprawiania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na zrazy wołowe zawijane, podpatrywałam zawsze jak je robiła babcia, potem jak je robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki i za pasteryzowałam, dzisiaj otworzyłam słoik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon grillowy trwa, a ja nie wyobrażam sobie grillowania bez przystawek. Idealne do kiełbaski, karkówki, szaszłyków i wszystkiego co tylko z grilla - pomidory. Uwielbiam je w każdej postaci, jednak dzisiaj polecam je w formie przystawki. Składniki: 6 dużych i twardych pomidorów 250 g sera gouda 5 ząbków czosnku 4 łyżki majonezu sól i pieprz Przygotowanie: Na drobnej
Niezły Młynek