takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony
Pyry na Gazktórej wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu. składniki 1kg karkówki wieprzowej, - Ø 8 2,4 kg boczku, - Ø 5 1,6 kg łopatki wieprzowej, - Ø 8 30 dkg giczy wołowej, Ø 8 100g
Stare Garykulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto: Wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut. W między czasie przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób
Moja Delicjaodpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 czerstwa bułka 1 ½ łyżeczki soli Około ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki
Smakowy RajZamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy
Smakowy Rajdodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku
Smakowy Rajpanierce. I wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa
Smakowy RajLazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu ½ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki
Smakowy Rajporcja wystarcza śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie
Smakowy Rajpowstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :) Składniki na kebab (na 4 – 5 osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek do burgerów (można kupić gotowe
Smakowy RajSkładniki: 700 g karkówki wieprzowej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 4 ziemniaki kawałek selera 1 pietruszka 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru mięsnego 2 ząbki czosnku 3 ziela angielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić
O kuchni z uczuciemidzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate. My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież
Smaczna Pyzadokładnie mieszamy. KonQbkowy pstrąg był od wewnątrz posmarowany masłem czosnkowym. Na wierzchu ryby konQbek ułożył kilka plasterków cytryny i tak przygotowaną ugrilował. W międzyczasie tato grilował bardziej tradycyjne karkówki i żeberka i muszę przyznać, że do wieprzowiny ten sos też pasował doskonale.Polecam jeśli planujecie dziś grilla! A my? Mamy w planach trochę rozjazdów w wielce poważnych dorosłych sprawach
les mirabellesniej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego z nas. Zawsze
Kuchnia z widokiem na ogródpomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam
Kuchnia z widokiem na ogród