się napracować, bo już ich nie ma ;-) Składniki na ok. 50 szt. 3 kg ziemniaków 3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na nadzienie: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka) 1 bułka 1 jajko 3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4 cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnienależą do moich ulubionych. No i oto efekt dzisiejszego relaksu, obiad co prawda jednodaniowy, ale za to z pysznym deserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Mięso oczyścić z błon oraz nadmiaru tłuszczu i pokroić w plastry. Oprószyć
Kuchnia w opałachdwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso
OstryKęsostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego
OstryKęsZupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone
IMPRESJA SMAKUosób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego
IMPRESJA SMAKUstracił swoją soczystość. W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek
Walijskie Pichcenienastępnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja. Kartacze SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: FARSZ Mięso
Kuchnia DanusiDanie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku. Do gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki
Poezja smakunią czy wielki wiatr czy deszcz czy cudowne słońce, szykują się spotkania na świeżym powietrzu, wyjazdy i grill. Samo to słowo powoduje na mojej twarzy uśmiech. Poza tradycyjna karkówką na grillu można przygotowywać różne inne smaczne rzeczy miedzy innymi owoce. Dziś chciałabym polecić Wam sposób na Grillowanego Melona w sosie miodowo-cynamonowym z dipem jogurtowym. Mmm.. Zaszalejcie!Składniki
Słodkie Przyjemnościzabawa gwarantowana - wypróbowane na 8-ce dzieci, na warsztatach kulinarnych które prowadziłam w Warszawie. Tak naprawdę to od Was zależy co znajdzie się na tym 'patyku' może to być karkówka, schab, kurczak czy boczek, może być owocowy albo warzywny, tradycyjny albo jakiś wymyślny. Wszystko i tak w ostateczności wyląduje na grillu i będzie smakować wyśmienicie. Choć jakby nie patrzeć, przyprawy
Słodkie Przyjemnościochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które
chwile dla mniedodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki :Około 0,5 kg mielonego z indykaOkoło 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki )1 cebula dużaCzosnek Przyprawa Magi Bułka tarta2/3 jajka1 szklanka mleka Oliwa do smażeniaWykonanie;Zmielić mięso wieprzowe i z indyka , dodać startą cebulę , około 2 ząbków czosnku.Dodać pieprz
Sama słodycz i szczypta chilicebulką. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Faszerowane kiełbaski układamy na ruszcie, pod który podkładamy blaszkę, aby na nią kapał tłuszcz. Lekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez ok. 20 minut.Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu
mojewypiekiinietylkolodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki- 1 kg karkówki- 1 kg boczku- 1 kg podgardla (w miarę chudego)- 100g soli morskiej- 16 g majeranku (2 op.)- 2 główki czosnku- 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego- 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego
mojewypiekiinietylko