przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:527/867)

Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem philadelphia 182

zbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim.  Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula

Fiolka w kuchni
Skordalia ze świeżego bobu 136

Grecka skordalia to pasta z czosnku i czerstwego chleba na bazie ziemniaków, migdałów, orzechów włoskich. U mnie dzisiaj na bazie świeżego, pachnącego bobu. Taka skordalia z bobu idealna jest do mięs, warzyw czy kanapek. Ja swojej pasty użyłam także do upieczenia pizzy ale o tym wkrótce. Skordalia ze świeżego bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łosoś po szwedzku – Gravlax 193

rybie wspaniały aromat. W taki sposób przygotowany łosoś jest dobry jako dodatek ale też jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku

Markowy smak
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 305

Trzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól

Karo in the Kitchen
JAGODOWA POKUSA - PRZEPIS ZE STAREGO BLOGA 153

szaleństwo " ,kiedy to całe wakacje spędzało się w lesie na zbieraniu jagód.  Ja i moja mama oraz z pół tuzina kobiet wraz z czeredą umorusanych dzieciaków , z pajdami chleba z cukrem w ręku wyruszaliśmy kolumną do lasu , aby zrobić potężny zapas tych wspaniałych owoców na zimę. Zawsze było wesoło i gwarno przy tylu osobach i dzieciach.Gdy maluchy ponajadały się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z makreli, serka i rzodkiewki 166

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z bobu 164

Robicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu.  Kto chce spróbować?    PASTA z BOBU i KOPERKU Składniki: 1/2 kg bobu 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 1/2 szklanki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Bób

Bon appetit mon amie
Co Lila jadła w środę? 10 189

przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Na śniadanie chleb w warzywami.  Pamiętasz mój wpis o mini ogródku? możesz do niego wrócić tutaj>>>> .  Już od dawna zajadamy się swoimi warzywkami. Nie jest ich jeszcze

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę? 12 161

wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Jajecznica na pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pieczeń koperkowa do chleba 114

Jeśli  zastanawiacie się, co położyć na chleb, a  macie świeży koperek,  mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń  koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.  Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Smak mojego domu
jajecznica z kurkami 92

doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Stecca 155

piec przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do przestudzenia. Polecam zajadać na ciepło, tuż po upieczeniu. Smacznego!   Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 243

solą i/ lub pieprzem). Jeśli chcemy uzyskać sos, to można go na końcu zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą. Podawać na ciepło do chleba albo z ziemniakami

Zrób to smacznie
Ogórki do słoika słodko-ostre z chili 752

Bosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy

Gotowanie i blogowanie