przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:528/867)

Zupa koperkowa 125

delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia. Użyłam tutaj samych młodych warzyw

Moje Małe Czarowanie
Tosty z pastą twarogowo-jajeczną z ogórkiem małosolnym 165

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj pastę na tosty, możesz dodatkowo ułożyć sobie na nich ogórki, pomidory, cebulkę. Jeśli nie macie tostów, możecie nałożyć pastę twarogową na dowolny chleb czy bułki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczne kotlety mielone 233

koloru z każdej strony.     Swoje podałam z mizerią oraz ziemniakami w mundurkach, ale kotlety są tak wszechstronnym daniem, że smakują pysznie z każdymi dodatkami. Nawet na pajdzie chleba posmarowane musztardą - pycha! Smacznego

Cooking Monster
Pasta rybna z żółtym serem 137

Idealna pasta do chleba z wędzonej ryby i dodatkiem żółtego sera. Bardzo lubimy takie pasty, które można urozmaicać różnymi dodatkami i za każdym razem mamy inny nowy smak. Majonez można zamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki 1 wędzona

O kuchni z uczuciem
Opiekane kanapki z serem pleśniowym i jajkiem poszetowym 149

porcję: 2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa 40-50 g ulubionego sera pleśniowego 2 jajka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku odrobina masła do posmarowania pieczywa Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykryć drugą - masłem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez kilka minut. W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tostowa lazania 161

się zdarza przy tradycyjnej lazanii.  Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna

Kuchnia w czekoladzie
#Inspiracje - Moja Mama 172

wzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu - nigdy nie ograniczała mnie w rozwijaniu mojej pasji. Fakt

Cooking Monster
WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ 102

dzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego. Składniki: 1 litr gazowanej wody 30 dag truskawek 10 liści świeżej bazylii kostki lodu karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL Wykonanie: Do dzbanka nalewamy wodę, dodajemy truskawki, wrzucamy liście bazylii

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 132

majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler

cool and minty
DOMOWA NUTELLA 118

wymaga umiejętności kulinarnych. Zaraz po przygotowaniu krem nie jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych

cool and minty
KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULKĄ 128

Kanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół.  Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 dojrzałe

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 151

jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 149

przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina

cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 130

listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski  1 szklanka gorącego bulionu lub wody

cool and minty
Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą. 240

różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze

Zakątek rozkoszy kulinarnych