Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi do innego miejsca. Może to przez ten aromat? W końcu tyle
Pink Envelopezdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły??? Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny
bistro mamaprodukty spożywcze. Zawsze robię zapas pysznych miodów, a tych znajdziecie spory wybór. Sery (w tym roku znowu zabrakło mojego ulubionego sera Korycińskiego, ale kupiliśmy inny, równie smaczny), naturalne chleby bez chemii, ciasta i desery sprzedawane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wędzone naturalne kiełbasy, kwas chlebowy, masa przypraw. Naprawdę jest w czym wybierać. Ogromny wybór świeżych ziół i ciekawe kwiaty. Starocie
Mienta blogdostępne. W “Polskim Koszyku” skorzonera, liść pokrzywy czy topinambur również są drogawe, ale nie aż tak jak na biobazarch. Poza tym możemy w jednym miejscu kupić mięso z Warmii, chleb na zakwasie ze świętokrzyskiego, gruszki z Grójca i do tego zwykłe, normalne produkty w normalnych cenach. Artykuł Polski koszyk – recenzja delikatesów internetowych pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneZupa jest naprawdę przepyszna i pomimo lekkiej pikanterii smakuje nawet Stasiowi Niekiedy zdarza się nam, że pomimo obecności makaronu w zupie jemy ją też z kromką razowego chleba
Niebieski kubek z kawaLeczo to pomysł na warzywny, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały
Ugotowaćużytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią
Grunt to przepis!trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie. OLEJ KOKOSOWY Mój obowiązkowy produkt w kuchni :) Używany do wszystkiego, gdzie
Zdrowie na języku :PWiśnianka to jedyna zupa owocowa jaką jadłam w dzieciństwie. Prosta, jedynie z cukrem i zabielana śmietaną. Jadłam ją ze zwykłym, białym chlebem… Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron. Wiśnie wydrylowałam… i właśnie brakowało mi tej góry pestek zbieranych obok talerza ;) 500 g wiśni 1 1/2 l wody 1/2 łyżeczki cynamonu
https:KKuchniaMniamsię do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Teraz tylko czekać na gości! a przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym
Zasmakuj KuchniKanapki są w Polsce bardzo popularne. Zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z... Ja również. Nie tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast
Codzienna kuchnia niecodziennapalarni jest zawsze świeża i niezwykle aromatyczna. W zasadzie to produkt z długim terminem spożycia, ale jednak różnica w smaku jest naprawdę wyczuwalna. To tak jak ze świeżym pieczywem... Chleb prosto z piekarni jest cieplutki i o niebo smaczniejszy - niż ten z dnia poprzedniego. Co prawda da się zjeść, ale taki cieplutki smakuje lepiej. Prawda? Jeśli chcecie sami się
Di gotujepieprzem. Znów wymieszałam. Kiedy jajecznica osiągnęła taką konsystencję, jaka najbardziej mi odpowiadała. wsypałam szczypiorek. Rozłożyłam na talerzyki i posypałam posiekanym koperkiem. Taka jajecznica najbardziej smakuje z chlebem i masłem. Też taką lubicie? Można zrobić z innymi dodatkami i zmienić smak jajecznicy. Spróbujcie dodać coś od siebie J Życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję
Kuchnia u KrysiStaram się urozmaicać wszystkie posiłki. Dlatego w weekendowe śniadania wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki
Kuchnia u KrysiPiekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi.... Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Kuchnia u Krysi